Atletski miting

Sandra Perković i Filip Mihaljević najavili “Hanžek”: “Miting u Zagrebu ima respekt”

Hina

Krešimir Domjančić, Sandra Perković, Filip Mihaljević, Natko Bošnjak/Foto PIXSELL

Krešimir Domjančić, Sandra Perković, Filip Mihaljević, Natko Bošnjak/Foto PIXSELL

Na ovom trodnevnom svjetskom atletskom spektaklu na tri lokacije hrvatska atletika imat će velike adute u aktualnim europskim prvacima iz MünchenuZAGREB  Europski prvaci Sandra Perković i Filip Mihaljević najavili su 72. Memorijal Borisa Hanžekovića ističući kako je to miting koji uvijek okuplja ponajbolje atletičare i kako je vijek jaka konkurencija.


Memorijal Borisa Hanžekovića, atletski miting iz serije Continental Tour Gold, održat će se u Zagrebu 9., 10. i 11. rujna. Na ovom trodnevnom svjetskom atletskom spektaklu na tri lokacije hrvatska atletika imat će velike adute u aktualnim europskim prvacima iz Münchenu, Sandri Perković i Filipu Mihaljeviću.


Šesterostruka europska prvakinja u disku Sandra Perković je najavljujući svoj nastup na mitingu istaknula kako još ima rezerve i da se želi vratiti na tron iako se tek vratila s europskog prvenstva i u Zagrebu je čeka jaka konkurencija.
“Naravno da uvijek ima rezerve za naš miting i finale Dijamantne lige. I ako se sve to poklopi dolazim na svoj najdraži miting Hanžekovićev memorijal uživati sa svima na kraju sezone”, kaže Sandra.


“Uvijek su dolazile sve najbolje cure u svijetu. Nakon lanjskih Olimpijskih igara su se stvari u bacanju diska malo promijenile. Pudenz mi je najavila već u Münchenu što planira, a Allman želim dati do znanje da se vraćam na tron. Nećemo najaviti moju desetu pobjedu, ali hoćemo Mariju Tolj, našu odličnu diskašicu i da ćemo nas dvije iskoristiti domaći teren, koji je bio prednost za Pudenz u Münchenu i Allman u Eugeneu, za dva mjesta na pobjedničkom postolju”, dodala je.


Konkurenciju Perković predstavljat će Amerikanka Valarie Allman, brončana sa Svjetskog prvenstva i olimpijska pobjednica od lani iz Tokija, zatim Njemica Kristin Pudenz, koja je bila srebrna na Europskom prvenstvu nakon velikog dvoboja sa Sandrom, te brončana s Europskog prvenstva Claudine Vita.


Spektakl će biti će i natjecanje u bacanju kugle na kojem će osim europskog prvaka Mhihaljevića biti zlatni iz Eugenea Ryan Crouser, srebrni Joe Kovacs te brončani Josh Awotunde, zatim brončani s OI i bivši svjetski prvak Tom Walsh i na kraju srebrni s nedavno završenog europskog prvenstva Armin Sinančević.


“Cijelu ovu godinu sam neslužbeno najbolji europski bacač kugle, a ovo zlato iz Münchena je to samo potvrdilo. Dosad se to nije događalo i to je kruna moje karijere i truda koji sam uložio u to sve. Sada sam tek postao svjestan te situacije, vratio sam se u rutinu i idem dalje”, rekao je Mihaljević objasnivši zašto bacanje kugle pokraj zagrebačkih fontana, Memorijal Ivana Ivančića, ima takav ugled među najboljim svjetskim bacačima.


“Stvorio se brand zbog dobre organizacije u kojoj su bacači kugle u centru pozornosti. Uz to dolaze svi najbolji i jako je teško upasti na sam miting. To samo pokazuje kakav miting ima respekt kod bacača kugle. Bili su mitinzi i u Ostravi i u Mađarskoj, izuzetno jaki, ali tako nešto se nije događalo. Ovdje je kult da se baca jako daleko”, kazao je.


“Malo me slavlje izbacilo iz ritma, no već u petak imam Dijamantnu ligu i ako budem spreman kao u Münchenu mogu dostići svoju razinu”, zaključio je Mihaljević.


Na mitingu če na 3000 metara nastupiti i Thierry Ndikumwenayo iz Burundija koji ima najbolji rezultat na svijetu ove godine (7:25.93). Napast će rekord mitinga koji drži Kenijac Caleb Ndiku od 2013. godine (7:35.06), a u utrci će nastupiti i hrvatski predstavnik Dino Bošnjak.


Želja organizatora mitinga za svjetskim rekordom ispunila se lani u utrci na 2.000 metara za atletičarke koji je srušila Francine Niyonsaba. Nešto slično se očekuje i ove godine.


“U petak 9. rujna ćemo imati Zagreb City Challenge na Trgu bana Jelačića s natjecanjem u skoku s motkom koje starta u 14 sati te troskokom i daljem koji kreću u 16 sati. U subotu je u Maksimiru od 10 sati Kid’s Day, pa utrka na 3 km te bacanje kugle na bacalištu pokraj Zagrebačkih fontana od 18 sati. Treći dan, u nedjelju 11. rujna je finale Erste Plava lige, pa miting na stadionu Mladosti na Savi od 17 sati”, kaže projekt menadžer mitinga Natko Bošnjak.


“Svjetski rekord smo imali lani, svjetski rekord nije jeftin i zahvalni smo Hrvatskoj pošti koja je prepoznala kvalitetu i bit će sponzor svjetskog rekorda ako se on dogodi”, nadovezao se Bošnjak.


“Prošle godine smo oborili prvi svjetski rekord u povijesti Hanžekovićevog memorijala i sada želimo novi. Hrvatska pošta i usluga Paket24 time želi motivirati sve, a posebno natjecatelje u trkačkim disciplinama”, dodao je Krešimir Domjančić, glasnogovornik Hrvatske pošte.