Obnova može početi

Sabor donio Zakon o obnovi Zagreba od potresa: Siromašnijim građanima država će u potpunosti financirati obnovu. Tko proda nekretninu u idućih pet godina mora vratiti novac

Hina

snimio Davor KOVAČEVIĆ

snimio Davor KOVAČEVIĆ

Plaćanja iznosa od 20 posto bit će oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4000 kuna, a isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna.ZAGREB – Hrvatski sabor danas je većinom glasova donio Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji.


Od 138 nazočnih zastupnika, za zakon je glasovalo njih 124, suzdržanih je bilo deset, protiv četvero.


Broj glasova koje je zakon dobio, govori da su za njega glasovali i oporbeni zastupnici, koji točno, znat će se kad nadležna saborska služba objavi taj podatak.
Zakon definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.


Potpuno financiranje


Vlasnicima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine, država i županija, grad ili općina u potpunosti će financirati tu obnovu.


Plenković pozdravio odluku

Premijer Andrej Plenković podravio je odluku zastupnika u Hrvatskom saboru da uvjerljivom većinom i konsenzusom usvoje Zakon o obnovi Zagreba i dijelova Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.


“Pozdravljam odluku zastupnika u Hrvatskom saboru da uvjerljivom većinom i konsenzusom usvoje Zakon o obnovi Zagreba i dijelova Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Uz poduzete interventne mjere, imamo kvalitetan i održiv zakonski okvir da zajednički obnovimo #Zagreb”, napisao je Plenković na svom twitteru.

Plaćanja iznosa od 20 posto bit će oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4000 kuna, a isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna.


Uz ratne vojne invalide, participacije u obnovi oslobodit će se i osobe s invaliditetom, kao i vlasnici i suvlasnici koji su u trenutku potresa u zajedničkom kućanstvu živjeli s osobom s invaliditetom.


Ako prodaju, moraju vratiti novac


U slučaju da vlasnik ili suvlasnik proda obnovljenu nekretninu u roku od pet godina, morat će u cijelosti vratiti sredstva koja je uložila država ili županija.


Obiteljska kuća zakonom je definirana kao stambena zgrada do 400 metara kvadratnih s najviše tri posebna dijela od kojih je najmanje jedan stan te onaj kojim se omogućuje obnova zgrada u slučaju bespravnih zahvata na konstrukciji zgrade tako da vlasnik ili suvlasnik podmiri troškove povratka zgrade u stanje prije bespravne rekonstrukcije.


Jednom godišnje, do kraja lipnja za prethodnu godinu, Vlada će Saboru morati podnijeti izvješće o učincima zakona o obnovi.


Oštećeno 26 tisuća zgrada


U potresu 22. ožujka u Zagrebu je oštećeno 25 tisuća zgrada, u Krapinsko-zagorskoj županiji 409 te 510 u Zagrebačkoj županiji, ukupno 26 tisuća zgrada.


Oko 1,5 posto oštećenih zgrada javne je namjene, a 98,5 posto su zgrade u privatnom vlasništvu.


Razmjeri štete procijenjeni su na oko 86 milijardi kuna, što je oko 60 posto godišnjeg državnog proračuna.


Zbog mjera sprječavanja zaraze od koronavirusa, u Saboru se u petak glasovalo na nekoliko načina, a po prvi put i video vezom. Zastupnici u Sabornici glasovali su elektronski, oni na galeriji, u Maloj vijećnici i u dvorani Ban Jelačić ručno, dok su četiri zastupnika u samoizolaciji glasovala video vezom.


„Pozdravljam kolege koji su se spojili video vezom, Mato Franković, Hrvoje Zekanović, Ante Bačić i Stjepo Bartulica. Ušli ste u povijest, pozdrav!“, rekao im je prije glasovanja predsjednik Sabora Gordan Jandroković.