Prva liga rukometašica

Rukometašice Zameta u Splitu ostvarile petu pobjedu i napravile važan korak prema ostanku

Igor Duvnjak

Trener Josip Štokić s igračicama/V. KARUZA

Trener Josip Štokić s igračicama/V. KARUZA

Složili smo se u jednu finu, borbenu ekipu, nadam se samo da ćemo to zadržati do kraja - kaže trener ŠtokićRIJEKA  Zahuktala ekipa rukometašica Zameta ruši prepreke jednu za drugom, hitajući pobjedama ususret proljeću, tako je bilo i ovog vikenda na splitskom parketu kojim je samopouzdana ekipa trenera Josipa Štokića prošla kao kaznena ekspedicija, koja je od zone domaćeg ŽARK Splita načinila »spaljenu zemlju«. Trijumfirala je s čak devet golova razlike u ovoj sve uzbudljivijoj borbi za ostanak među hrvatskim prvoligašicama.


– Mora se reći da su naše splitske suparnice bile dosta oslabljene – kaže Josip Štokić, nastojeći malo »spustiti loptu na zemlju« u trenucima zadovoljstva zbog važnih bodova. – Stvarno im nedostaje nekoliko igračica i ljudi su u velikom problemu zbog ozljeda. Mi smo imali taj imperativ pobjede, ne samo to, nego smo trebali stizati i onih šest-sedam razlike s obzirom na pobjedu Splićanki u Rijeci, gledajući na međusobni omjer budemo li na koncu bodovno poravnati. Razmišljali smo i o tom boljem međusobnom skoru. Bili smo dosta opterećeni, nije bilo lepršavosti u igri, dovoljno agresivnosti. Napadi su bili dugi, nije bilo dovoljno koncentracije za izdržati obranu do kraja. Tu smo se lomili sve vrijeme. Imali smo utakmicu pod kontrolom, bili smo kvalitetniji, ali nas je imperativ hvatanja rezultata malo sputavao. Slobodno mogu reći da je veliki uspjeh da smo to uspjeli dovesti do kraja. Nije bilo lako slomiti utakmicu i otići na 8-9 razlike.


Metamorfoza


«Ako laže koza, ne laže rog«- rekli bi naši stari, u sportskim relacijama rezultat je itekakav pokazatelj, a on ide u prilog Zamećankama. Riječke su rukometašice doživjele itekakvu metamorfozu u drugom dijelu sezone, ekipa koja nije osvojila niti boda, u ovom »drugom poluvremenu« ima već pet pobjeda. Iz Prve lige ispadaju tri ekipe, Riječanke i Sesvećanke su bodovno izjednačene na trećoj poziciji otraga, Osijek im odmiče samo bod, u vrlogu borbe za ostanak mogu se naći i neki drugi klubovi.
– Nemam prevelikog recepta za ovaj učinak, nema tu naknadne pameti. Od kada sam tu, nemam nikakvih zamjerki na način rada ovih cura, kao ni na odaziv na treninge. Složili smo se u jednu finu, borbenu ekipu, nadam se samo da ćemo to i zadržati i da u ovih nekoliko tjedana sve ovo uspijemo dovesti do kraja. Do sada smo napravili zbilja veliki korak. Bit će do kraja još muke, sada smo u igri za to 11. mjesto. Uključili smo se u utrku, recimo idućeg tjedna s Osijekom će se odlučivati tko će biti ispred. I ŽARK Split je u dosta velikim problemima. S obzirom na raspored, ne vjerujem da će do kraja skupiti puno bodova. Uglavnom, imamo mogućnosti pokušati prestići još nekoga osim Sesveta. To mi je bio cilj od početka, ovim bodovima nikome ne dajemo mogućnosti manipulacije, već zbog ovih malih razlika u učinku svi moraju u međusobnim susretima biti maksimalno korektni, nema kalkulacija zbog »dobrosusjedskih odnosa«. Jednostavno, mnogima gori pod nogama.


Osijek


Jedna od tih ekipa je i Osijek, koja dolazi u idućem kolu u Rijeku na utakmicu u kojoj bodove i jednima i drugima jako mnogo znače.


– Ispada kao da nam je ta utakmica finale ovoga svega, u nekim kalkuklacijama ako ih dobijemo, u konačnici bismo ih preskočili. No, do kraja ima još puno, iza toga je još sedam kola, naravno da i Osjećanke imaju utakmice koje će dobiti, kao što ćemo i mi nastojati dobiti neke susrete. Ali, čim smo blizu tim ekipama, znači da se možemo nadati najboljem.