Čarobni prostor

Rasplesana Alisa u Dječjoj kući: Pogledajte očaravajući videokoncept “Down The Rabbit Hole”

Ivana Kocijan

Videokoncept potpisuje Karlo Marković, a koreografiju članica Flamea Helena Dimitrišin koja je ujedno i projektantica suradnica na Dječjoj kućiRIJEKA – U suradnji Plesne grupe Flame i arhitektonskog studija Randić i suradnici d.o.o., a povodom otvorenja Dječje kuće, nastao je očaravajući videokoncept »Down the rabbit hole«.


Ulazak u zečju rupu, inspiriran djelom Alise u zemlji čudesa, uistinu predstavlja ulazak u zemlju čudesa s obzirom na to da se otvaraju vrata Dječje kuće, nekad Ciglene zgrade, i svi mogu zaviriti u te čarobne prostore.


Kroz video pratimo protagonisticu koja istražuje novi prostor, trči, penje se po svim katovima i susreće začudne likove, bježi dok ne stigne do krovnog amfiteatra gdje se pridružuje zabavi koja ju dočeka. Koreografiju za video osmislila je voditeljica hip hopa u Flameu Helena Dimitrišin, izvode je plesači Plesne grupe Flame, a sam video potpisuje Karlo Marković.
– S obzirom na to da već dosta dugo djelujem kao trenerica i koreografkinja u Flameu, uvijek je prisutna želja za novim konceptima, idejama, istraživanjima plesnog pokreta u novim krugovima. Kako sam projektantica suradnica na Dječjoj kući, upoznata sam s cijelom idejom same kuće koju sam htjela prezentirati kroz plesni pokret.


Dječja kuća projektirana je kao »čarobna kutija« umetnuta u postojeću »ciglenu« zgradu bloka bivše tvornice »Rikard Benčić«, a i jedna od inspiracija arhitekta Saše Randića bila je upravo »Alisa u zemlji čudesa«. Svaka prostorija priča svoju priču i probudi maštu s različitim likovima koji bi se mogli nalaziti u toj kući. Kada uđete u kuću, mami vas istražiti što se nalazi iza drugih vrata i slagati svoju priču iz mašte, otkrila nam je Helena Dimitrišin.


U snimanju videa sudjelovali su višegodišnji plesači plesne grupe Flame, njih dvadeset i troje, a Alisu je utjelovila Lucija Perkić, također višegodišnja članica plesne grupe kojoj plesni pokret spojen s glumom nikako nije stran. Prostor Dječje kuće maksimalno je utjecao na koncept koreografije, ali i svaki pokret.


– Svaku sobu ispričala sam na način na koji je ja doživljavam. Na početku stepenice koje svojim šarenilom zovu da nastaviš dalje i vidiš kuda vode, prostor za izložbe gdje te mogu dočekati različiti eksponati, prostor pozornice gdje nikad ne znaš kako će publika reagirati, hoće li se pridružiti predstavi ili će osuđivati svaki pokret i tako kroz svaki prostor neko vlastiti viđenje cijele atmosfere, zaključila je Dimitrišin.Autoru videa Karlu Markoviću ovo nije bila prva suradnja s Plesnom grupom Flame.


– Surađujem s Plesnom grupom Flame godinama, a najčešće se radi o snimanju plesnih produkcija ili o izradi promotivnih videa za iste. Ovo je bio prvi put da radimo nešto ovakvoga tipa. Najviše me privuklo to što ovaj plesni video priča određenu priču dok ujedno prikazuje još nikada viđen interijer “novog Benčića”.


Uvijek težim produkciji radova koji su drugačiji od mojih prethodnih projekata, a ovaj video to svakako jest, otkrio nam je Marković.


U nadahnjujućem prostoru Dječje kuće snimanje je bilo nezaboravno.


– Najviše me inspiriralo upravo to što pratimo priču i istražujemo dosad neviđene prostore iz perspektive znatiželjne djevojčice. Pozitivna energija te odlična koreografija i ples “Flejmića” samo su pridonijeli kreativnom izričaju i okruženju, rekao je.