Francuski šef diplomacije

“Rafale za Schengen? Doista vrlo hrabra poveznica!”

Hina

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

"Hrvatska želi ući u šengensku zonu i mi je razumijemo", rekao je Jean-Yves Le DrianHrvatska želi ući u šengensku zonu i mi je razumijemo, rekao je francuski šef diplomacije Jean-Yves Le Drian u četvrtak nakon razgovora s kolegom Gordanom Grlićem Radmanom na Zrinjevcu istaknuvši da njegova zemlja stoji uz Hrvatsku pogođenu razornim potresom.


“Zahvaljujemo Francuskoj na stalnoj potpori pristupanju Hrvatske Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD)”, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova na zajedničkoj konferenciji za novinare.


Uz ulazak u eurozonu te ulazak u šengensku zonu slobodnog kretanja ljudi i roba, OECD je jedan od tri vanjskopolitička prioriteta Hrvatske, podsjetio je.


Borbeni avioni Rafale i Schengen
“Hrvatska želi ući u šengensku zonu i mi je razumijemo”, rekao je Le Drian. Za to je potrebna suglasnost svih članica, a potrebno je i zadovoljiti tehničke uvjete, podsjetio je Le Drian te naglasio: “Moram pohvaliti Hrvatsku za sve napore koje je poduzela kako bi zadovoljila tehničke uvjete”.


Na novinarsko pitanje može li Francuska jače lobirati za hrvatski ulazak u šengensku zonu u zamjenu za eventualni hrvatski odabir Rafalea, Le Drian je odbacio takvu tezu nazvavši je “doista vrlo hrabrom poveznicom”.


“Zamislili ste da bismo mogli pomisliti na razmjenu Rafale za Schengen”, no u odnosima “to uopće ne ide tako”.


Danas postoje dodatna dva elementa za šengenski prostor i Francuska želi, a u tome nije jedina, temeljitu reformu, a to su upravljanje Schengenom i stalno ocjenjivanje ispunjavaju li zemlje članice kriterije za šengenski prostor, objasnio je francuski šef diplomacije.


Hrvatska će imati najdulju vanjsku kopnenu granicu Europske unije od 1150 km i njezin posao tehničke pripreme (za Schengen) nije završen, rekao je.


Hrvatska ulaže “iznimne napore” kako bi onemogućila nezakonite prijelaze granice i krijumčarenja migranata, rekao je Grlić Radman. Dodao je da Hrvatska podržava predloženi Pakt o azilu i migracijama.


S druge strane Hrvatska želi ojačati svoje vojne zračne snage, kazao je Le Drian i naglasio da takvu odluku zemlja donosi samostalno.


“Koje će zrakoplove kupiti to je njezin suveren odabir”, rekao je ministar Francuske koja je svoje borbene zrakoplove ponudila Hrvatskoj natječući se s Izraelom, Švedskom, Sjedinjenim Državama.


“Naravno, ja bih volio da odabere Rafale i tu nema nikakve dvosmislenosti”, dodao je Le Drian koji je bio ministar obrane.


Sadašnja ministrica obrane Florence Parly posjetila je Zagreb 23. studenoga te izrazila nadu da će uskoro znati odluku Hrvatske na ponudu za kupnju 12 francuskih rabljenih borbenih zrakoplova Rafale.


Hrvatska želi postati članica EUROMED-a


Le Drian je ponovio da njegova zemlja stoji uz Hrvatsku u vrijeme katastrofe razornog potresa koji je pogodio Petrinju te je dodao da se upravo doprema šest kontejnera za smještaj obitelji koji su dodatna pomoć uz više stotina šatora koje je Francuska već isporučila razorenoj Baniji.


“Solidarnost je u samom temelju Europske unije”, a to je “vidljivo kako u ovom potresu tako i u pandemiji” covida-19, rekao je ministar koji je tijekom jutra obišao potresom razoren grad Petrinju.


Dvije zemlje povezuje i Mediteran, ne samo zemljopisno već i kulturno te mentalitetom, rekao je Grlić Radman.


Najavio je da se Hrvatska želi pridružiti inicijativi EUROMED7, savezu južnoeuropskih članica EU-a koji čine Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Portugal i Španjolska.


“Zahvaljujući geografiji Hrvatska je most između zapada Europe i njezina istoka i juga”, poručio je nadalje Le Drian koji je s domaćinom razgovarao i o podršci zemljama jugoistočne Europe koje teže članstvu u EU.


Razgovarali smo i o novoj metodologiji u pregovorima za pristupanje Europskoj uniji, rekao je Le Drian.


Zadovoljan je snažnom razmjenom suradnje u mnogim područjima, a jedna od njih je i kulturna. U tom je smislu najavio da će se 21. veljače obilježiti stogodišnja Francuskog instituta, koji djeluje i u Zagrebu.


U Zagrebu na programu, osim razgovora s domaćinom, ima i odvojene sastanke s predsjednikom države Zoranom Milanovićem te s premijerom Andrejom Plenkovićem s kojim razgovara o trogodišnjem akcijskom planu za razdoblje od 2021. do 2024.i pripremama za francusko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2022., stanju u jugoistočnoj Europi te Europskoj uniji nakon izlaska Velike Britanije.


Le Drian je u četvrtak poslije podne nastavio svoj posjet Zagrebu obilaskom Francuske međunarodne škole koja zajedno s Njemačkom školom čini Eurocampus Zagreb, jedan od pet u svijetu gdje mu je domaćin ministar obrazovanja Radovan Fuchs.


Plenković Le Drianu zahvalio na francuskoj pomoći nakon potresa


Zagreb i Pariz imaju kvalitetne odnose utemeljene na strateškom partnerstvu i Hrvatska je zahvalna na francuskoj pomoći potresom pogođenom području, priopćeno je nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i šefa diplomacije Jeana-Yvesa Le Driana koji je u četvrtak posjetio Petrinju i Zagreb.


Francuska je kroz Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu dopremila šest kontejnera za smještaj obitelji koji su dodatna pomoć uz više stotina šatora koje je već isporučila razorenoj Baniji.


Razgovor premijera Plenkovića i ministra Le Driana potvrdio je kvalitetne odnose Hrvatske i Francuske utemeljene na strateškom partnerstvu, navodi se u priopćenju iz ureda premijera.


Plenković je francuskome gostu naglasio usmjerenost Hrvatske na postizanje dva strateška cilja, ulaska u europodručje i Schengenski prostor, pri čemu Hrvatska računa na potporu Francuske, dodaje se u priopćenju iz Banskih dvora.


U razgovoru Plenkovića i Le Driana razmijenjena su mišljenja o aktualnim europskim i vanjskopolitičkim temama, s posebnim naglaskom na pandemiju covida-19, cjepivo i gospodarski oporavak, priopćeno je.


Premijer je zahvalio Parizu na pomoći potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji.


Predsjednik Milanović primio francuskog šefa diplomacije


Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ministra za Europu i vanjske poslove Francuske Republike Jean-Yves Le Driana koji je u četvrtak boravio u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, priopćeno je s Pantovčaka.


Bilateralni odnosi Hrvatske i Francuske odlični su, ocijenili su na sastanku prema priopćenju iz Ureda predsjednika.


Nadalje, razgovaralo se i o važnosti suradnje unutar Europske unije, prije svega u kontekstu borbe protiv pandemije izazvane virusom COVID-19 i nastavka procesa cijepljenja.


Tema razgovora predsjednika Milanovića i ministra Le Driana bila je i dosadašnja provedba Daytonskog sporazuma, navodi se u priopćenju.


Pritom je Milanović ukazao na potrebu i važnost osiguranja pune ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda, dodaje se u tekstu priopćenja.