Vrijeme političkih reformi

PRESJEK VIKTORIJANSKOG DOBA: Bila je to era prvog telefona, Dickensa i Darwina, a necijepljenje djece se kažnjavalo zatvorom

P. N.

Izvor: YouTube

Izvor: YouTube

Zakon o cijepljenju obvezuje djecu koja su rođena 1. kolovoza 1853. na cijepljenje protiv velikih boginja. Roditelji koji se ne pridržavaju kazne su kažnjeni ili zatvoreni.Bilo je to vrijeme prve industrijske revolucije na svijetu, političkih reformi i društvenih promjena, Charlesa Dickensa i Charlesa Darwina, željezničkog buma i prvog telefona i telegrafa.


Viktorijansko doba, 63-godišnje razdoblje od 1837. do 1901. godine, obilježilo je vladavinu engleske kraljice Viktorije kao i propast seoskog života jer su gradovi ubrzano rasli i proširili se, povećan rad u tvornicama te početak Krimskog rata i pojava Jacka Trbosjeka.


Victoria je na prijestolje došla u dobi od 18 godina, nakon smrti svog ujaka Williama IV, bilježi drugu je najdužu vladavinu Velike Britanije (nadmašila ju je kraljica Elizabeta II). Njezina vladavina tijekom jedne od najvećih britanskih epoha vidjela je zemlju kao najveće svjetsko carstvo, a jedna četvrtina svjetske populacije iskazivala je vjernost kraljici.
Evo vremenske crte inovacija i događaja koji su pomogli u definiranju Viktorijanske ere.


20. lipnja 1837. godine: Kraljica Viktorija dobiva krunu u dobi od 18 godina. Njezin otac umro je kada je imala samo osam mjeseci, a njezina tri ujaka također su umrla, stavljajući je na prvo mjesto nasljednice prijestolja.


25. srpnja 1837. godine: Prvi električni telegraf razmijenjen je između engleskog izumitelja Williama Fothergilla Cooka i znanstvenika Charlesa Wheatstonea, koji je osnovao tvrtku ˝Electric Telegraph˝.


8. svibnja 1838. godine: ˝Narodna povelja˝, rezultat protesta političkih i društvenih reformi, poziva na demokratskiji sustav uključujući šest točaka: pravo glasa za muškarce stare 21 godinu i više; ukidanje kandidiranja putem imovine u Parlament; godišnji izbori; jednako izlaganje; plaćanje članova parlamenta; tajno glasovanje.


1. kolovoza 1838. godine: Britansko carstvo ukida ropstvo, a oslobođeno je više od 800.000 robova u britanskim Karibima. Vlada daje odštetu robovlasnicima, ali ne i robovima.


17. rujna 1838. godine: Otvara se prva moderna željeznička pruga London-Birmingham, koja pokreće željeznički bum na parni pogon i revolucionira putovanje.


1. svibnja 1840. godine: Penny Black, prva svjetska poštanska marka prodana za jedan peni, objavljena je u Britaniji s portretom kraljice Viktorije. Više od 70 milijuna pisama upućeno je tijekom sljedeće godine, a broj se utrostručio za dvije godine. Uskoro se kopira u drugim zemljama, a marka se koristi 40 godina.


10. veljače 1840. godine: Kraljica Victoria ženi se za princa Alberta, njezina prva rođaka. Kao kraljica ona je udaju predložila. Tijekom 17 godina braka (sve dok Albert nije umro od tifusa 1861.) par je imao devetero djece.


19. prosinca 1843. godine: Charles Dickens, jedan od najvećih pisaca tog doba, objavljuje ˝A Christmas Carol˝. Ostali radovi autora u tom razdoblju su: ˝Oliver Twist˝, ˝Velika očekivanja˝, ˝David Copperfield˝ i ˝Nicholas Nickleby˝.


Rujan 1845. godine: Irska kultura krumpira počinje trunuti, uzrokujući četverogodišnju irsku ´krumpirsku glad´, također poznatu kao ´Velika glad´, koja je dovela do milijun smrtnih slučajeva i do emigracije milijun ljudi u razne gradove diljem Sjeverne Amerike i Velike Britanije.


1. svibnja 1851. godine: U Londonu se otvara velika izložba princa Alberta u kojoj sudjeluje 10.000 izlagača koji prikazuju svjetska tehnološka čuda – od lažnih zuba do poljoprivrednih strojeva do teleskopa. Šest milijuna posjetitelja prisustvuje onome što će postati prvi svjetski sajam.


24. prosinca 1853. godine: Zakon o cijepljenju obvezuje djecu koja su rođena 1. kolovoza 1853. na cijepljenje protiv velikih boginja. Roditelji koji se ne pridržavaju kazne su kažnjeni ili zatvoreni.


28. ožujka 1854. godine: Francuska i Britanija objavljuju rat Rusiji, pokrećući Krimski rat. Najpoznatija medicinska sestra u povijesti, Florence Nightingale, pomaže smanjiti broj smrtnih slučajeva za dvije trećine poboljšanjem nehigijenskih uvjeta.


24. studenoga 1859. godine: Objavljen je tekst o podrijetlu vrsta Charlesa Darwina, koji predstavlja njegovu teoriju prirodne selekcije i propitivanje teorije evolucije.


9. prosinca 1868. godine: Liberal William Gladstone porazio je konzervativca Benjamina Disraelija kako bi postao premijer što je i ostao sljedeća četiri mandata. Njegovo nasljeđe uključuje reformu za Irsku, uspostavljanje programa osnovnog obrazovanja i pokretanje tajnog glasovanja.


7. ožujka 1876. godine: Škot Alexander Graham Bell dobio je patent za izum telefona, a tri dana kasnije je prvi put u povijesti nazvao Thomasa Watsona, njegovog pomoćnika.


1. svibnja 1876. godine: Indija, koja je pod britanskom vlašću od 1858. godine proglašava kraljicu Viktoriju vladaricom, pod vodstvom premijera Benjamina Disraelija.Kolovoz-studeni 1888. godine: Nepoznati počinitelj nazvan Jack Trbosjek, ubija i osakaćuje pet prostitutki u Londonu.

22. siječnja 1901. godine: Kraljica Viktorija umire na otoku Isle of Wight u dobi od 81 godine. Njenom smrću završava Viktorijansko doba. Naslijedio ju je Edward VI, njezin najstariji sin, koji je vladao sve do svoje smrti 1910.