Stigli podaci CIK-a

Preokret oko izbora za hrvatskog predstavnika. Stigle nove brojke, Komšić preskočio Krišto

P. N., Hina

Reuters

Reuters

Prebrojano je 84,75 posto glasova, a Komšić trenutno ima 53,61 postoCentralna izborna komisija BiH objavila je nove služebene, ali još uvijek nepotpune rezultate izbora za nove članove Predsjedništva BiH. Prebrojano je 84,75 posto glasova, a Željko Komšić je prešao u vodstvo u odnosu na Borjanu Krišto.


U trenucima dok je noćas bilo prebrojano oko 55 posto glasova, Krišto je, međutim, bila u blagoj prednosti. Imala je 51,36 posto glasova, a Komšić 48,64 posto. Prema novim jutrošnjim podacima, Komšić ima 183.529 glasova odnosno 53,61 posto glasova, a Borjana Krišto 158.781 glasova ili 46,39 posto.


Riječ je o podacima s nešto više od 2800 od 3300 biračkih mjesta.
Kod Bošnjaka i Srba bez dvojbi


Novi podaci su potvrdili kako je u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH pobijedio kandidat SDP BiH Denis Bećirović, koji je dobio 268 tisuća glasova ili 57 posto glasova, dok je njegov glavni protukandidat Bakir Izetbegović iz Stranke demokratske akcije (SDA) dobio 178 tisuća glasova ili 37,84 posto.


Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, ostvarila je uvjerljivu pobjedu u utrci za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH pred glavnim protukandidatom Mirkom Šarovićem iz Srpske demokratske stranke (SDS).


SIP je objavio i prve podatke o utrci za predsjednika Republike Srpske nakon što je, prema podacima objavljenim u nedjelju, Dodik bio suočen s mogućnošću poraza.


Dodik pobijedio Trivić


Prema ovim pokazateljima za Dodika je do sada izbrojano 242 tisuće glasova, a za kandidatkinju oporbe Jelenu Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP) 212 tisuća glasova.


Nove podatke o rezultatima izbora SIP će, prema ranijim najavama, objaviti nakon 15 sati.


Željko Komšić je još sinoć nešto prije 23 sata u Sarajevu praktično proglasio pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.


“Jasno je tko će biti članovi Predsjedništva BiH i kako će izgledati struktura vlasti u budućim parlamentima”, kazao je Komšić pred svojim pristalicama u središnjici njegove Demokratske fronte (DF). Njegova je teza kako na temelju izbornih rezultata, primjerice iz Livna, proistječe da za njegovu protukandidatkinju nije glasao ni dobar dio ljudi koji inače glasaju za HDZ.


Kazao je kako će DF vjerojatno biti dio vlasti na svim razinama i ubuduće, ali da će na političkoj pozornici u BiH uslijediti značajne promjene.


Iako se tome ranije protivio, Komšić je u nedjelju oprezno pozdravio i odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene izbornog zakona.


“To je neka vrsta balansa kako bi se izbjegle manipulacije s etničkim opredjeljenjenjima no i ubrzanje procesa uspostave vlasti”, kazao je Komšić.