Prekinuti konzularni poslovi

Povukli se svi prosvjednici koji su napali američko veleposlanstvo u Bagdadu

Hina

Prosvjednici su demonstrirali zbog američkog napada na proiransku skupinu Kataib Hezbollan u kojima je poginulo 25 ljudiBAGDAD Svi prosvjednici koji su u utorak napali američko veleposlanstvo u Bagdadu, paleći američke zastave, bacajući kamenje i uništavajući nadzorne kamere, u srijedu su se povukli, a veleposlanstvo je priopćilo da su prekinuti konzularni poslovi.


Prosvjednici su demonstrirali zbog američkog napada na proiransku skupinu Kataib Hezbollan u kojima je poginulo 25 ljudi.


Većina njih poslijepodne je poslušala poziv za povlačenjem koji su uputile Jedinice narodne mobilizacije (PMF), krovna skupina uglavnom šijitske milicije.
U pozivu su naveli da se prosvjednici trebaju povući jer se »čula njihova poruka« te zbog poštovanja prema iračkoj vladi koja nastoji »očuvati državni ugled«.


Mladići su palminim granama pomeli ulični prostor ispred veleposlanstva, a drugi su spakirali opremu prije nego što su odvezeni kombijima.


Neki su napustili područje kako bi postavili prosvjedni kamp ispred obližnjeg hotela.


Iračka vojska je rekla da su svi prosvjednici do večeri napustili područje.


Irački premijer Adel Abdel Mahdi pozvao je u utorak prosvjednike da napuste to područje i zaprijetio da će »najstrože kazniti« one koji napadaju strana veleposlanstva.


Američko je veleposlanstvo objavilo da su svi konzulatni poslovi do daljnjega obustavljeni u veleposlanstvu.


»Zbog napada na američko veleposlanstvo, do daljnjeg su prekinuti svi konzularni poslovi. Američkim građanima savjetuje se da ne prilaze veleposlanstvu«, navode u priopćenju.


Golemi kompleks američkog veleposlanstva izgrađen uz obale rijeke Tigris u utvrđenoj »zelenoj zoni« u Bagdadu, najveća je američka diplomatska misija u svijetu.