Nakon odlaska u književne vode

PJ Harvey ne odustaje od glazbene karijere, najavila izlazak novog albuma sljedeće ljeto

T.I.

Foto: Commons Wikimedia

Foto: Commons Wikimedia

“Jako sam zadovoljna s materijalom. Trebalo je puno vremena sve sjedne na svoje mjesto, ali na kraju se osjećam vrlo zadovoljna s učinjenim“ – pojasnila je planove s novim albumom PJ HarveyPunih je šest godina prošlo od kad je PJ Harvey, jedna od najvažnijih glazbenih pojava na britanskoj sceni od početka 90-ih naovamo, objavila neku novu glazbu. Bio je to sjajan konceptualni album iz 2016., ali s malim komercijalnim odjekom, „The Hope Six Demolition Project“.


U međuvremenu, bilo je malo vijesti o tome namjerava li uopće raditi na novoj glazbi, činilo se da se orijentirala na druge forme umjetnosti za koje je pokazivala zanimanje kao što je skulptura i klasično pjesništvo.


Tako je prošle godine najavljen izlazak njenog romana u obliku narativne pjesme pod imenom „Orlam“ koji će u prodaju krenuti 1. kolovoza.
Priča je smještena  u „magično realističnu verziju engleskog jugozapada“ i prema navodima, bit će prva knjiga u posljednjih nekoliko desetljeća na dijalektu kojim se govori u Dorsetu.


O svojoj novoj knjizi PJ Harvey govori u intervjuu za Rolling Stone, u kojem smo nenadano dobili i potvrdu da nije odustala od glazbene karijere. Rekla je da je već pri kraju s novim albumom.


“Jako sam zadovoljna s materijalom. Trebalo je puno vremena sve sjedne na svoje mjesto, ali na kraju se osjećam vrlo zadovoljna s učinjenim“ – pojasnila je PJ Harvey.


Isto tako, otkrila je da sluša dosta aktualne glazbe i kao novu inspiraciju navela novi projekt Thoma Yorkea The Smile, album “All Thoughts Fly” Anne von Hausswolff, kao i album Boba Dylana iz 2020. „Rough and Rowdy Ways“ za koji je rekla „da nema većeg užitka nego kad imate umjetnika kojem se divite cijeli život, a čiji je aktualni rad ujedno na razini najboljih dana“.


U svakom slučaju, dobra je vijest za sve poklonike glazbenog opusa PJ Harvey, novi album stiže sljedeće ljeto.