Pu Primorsko-goranska

Ovog tjedna prijavljene čak tri internetske prijevare. Građani se javljali na oglase na društvenoj mreži

Šarlota Brnčić

Ilustracija Vedran Karuza

Ilustracija Vedran Karuza

Policija još jednom upozorava građane da ne nasjedaju na razne vrste prijevara i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije.Ovog tjedna policija je zaprimila prijave troje građana koji su prevareni nakon što su se javili na različite oglase koje su pronašli na jednoj od društvenih mreža.


Naime, 48-godišnjakinja s crikveničkog područja u prosincu prošle godine pronašla je oglas za kredit te stupila u kontakt s oglašivačem koji je tražio njene podatke i presliku osobne iskaznice, a zatim i uplatu iznosa od 2.000 kuna radi troškova transakcije. Iako je sve traženo učinila i uplatila, do sada joj nije dostavljen kod, kojim je navodno trebala preuzeti odobreni novčani iznosa kredita.


Isto tako, 42-godišnjakinja s riječkog područja oštećena je za gotovo 86.000 kuna, nakon što je početkom listopada ove godine ostavila svoj telefonski broj na oglas pronađen na društvenoj mreži, a koji je obećavao veliku zaradu pri kupovini kripto valuta. Putem telefona kontaktirale su je nepoznate osobe iz inozemstva te je lažnim obećanjima navele da im u više navrata uplati navedeni novčani iznos.
Na sličan način oštećen je i 44-godišnjak s područja Gorskog kotara, koji se krajem listopada javio na oglas kojim je uz čak 80 posto popusta prodavan set alata poznatog proizvođača. Stupivši u kontakt, ponuditelj je od oštećenog tražio broj kartice i PIN, a zatim ga uputio kako da uplati potreban iznos da bi mu alat bio dostavljen na kućnu adresu. Nakon uplate, zaprimio je obavijest svoje banke da mu je, osim uplaćenog iznosa, novac u još dva navrata skinut s računa čime je ukupno oštećen za nešto više od 6.000 kuna.


Policija još jednom upozorava građane da ne nasjedaju na razne vrste prijevara i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije. Pozivaju se građani da budu oprezni, dobro promisle i provjere tko stoji iza objavljenog oglasa, kome se obraćaju za financijsku pomoć, od koga kupuju i sve druge okolnosti koje mogu umanjiti mogućnost, ne samo da budu materijalno oštećeni već i da njihovi osobni i drugi podaci (npr. brojevi bankovnih kartica, PIN-a i sl.) budu zlouporabljeni.


U slučaju sumnje da je na njihovu štetu počinjeno kazneno djelo pozivaju građane da se jave u najbližu policijsku postaju.