Villa Angiolina

“Opatijski album Toše Dapca” donosi fotografske impresije Istre i Kvarnera

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Autor fotografija otkriva poetiku mjesta i duh vremena, te poručuje da naši krajevi imaju značajno mjesto u njegovom upečatljivom umjetničkom nasljeđuOPATIJA – U Villi Angiolini, u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji, otvorena je izložba »Opatijski album Toše Dapca« na kojoj su izložene Dapčeve fotografske impresije Opatije i Kvarnera. Autor fotografija otkriva poetiku mjesta i duh vremena, te poručuje da naši krajevi imaju značajno mjesto u njegovom upečatljivom umjetničkom nasljeđu.


– Pedesetih godina 20. stoljeća počinje lagani rast turističkog gospodarstva. U to vrijeme Tošo Dabac surađuje s Državnim preduzećem Jugoslavenska knjiga da »službeno putuje u Istru, Primorje i Dalmaciju radi snimanja turističkih centara i radničkih domova«. Turističko društvo Opatija, današnja Turistička zajednica grada Opatije, za svoje je potrebe ambiciozno koristilo Dapčeve fotografije pa se tako Opatijski album našao u njihovoj arhivi. Godine 2019. Album je preuzeo Hrvatski muzej turizma. U »Opatijskom albumu« pretežito se nalaze fotografije Opatije i okolice, Pule, Raba i drugo te motivi vezani za folklor – navela je autorica izložbe i kataloga, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Mirjana Kos. Izložba se može pogledati svakodnevno, osim ponedjeljkom, od 10 do 18 sati.


Tošo Dabac rođen je 18. svibnja 1907. u Novoj Rači pored Bjelovara. Smatra se predstavnikom socijalnog smjera u hrvatskoj fotografiji i jednim od osnivača tzv. škole zagrebačke umjetničke fotografije. Snima život ulica, običnih ljudi, prosjaka…(ciklus fotografija »Ljudi s ulice«, 1932. – 1935.). Umro je u Zagrebu 9. svibnja 1970. godine, a njegova ostavština čuva se u Arhivu Toše Dapca, njegovom bivšem atelijeru koji je danas dio Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.