Nevrijeme

Obilne padaline i jaki vjetrovi paralizirali dio Kalifornije. Poginulo je nekoliko ljudi

Hina

Reuters

Reuters

Obilna kiša izazvala je odrone, poplavila ceste i paralizirala opskrbu strujomObilne padaline i jaki vjetrovi paralizirali su dijelove američke savezne države Kalifornije, a prema dosadašnjim izvještajima, nevrijeme je odnijelo živote nekoliko ljudi.


Vlasti su dosad izvijestile o troje umrlih od posljedica oluje. U blizini grada Sacramenta, muškarca je udarilo drvo koje je palo u njegovom dvorištu i kasnije je preminuo od ozljeda, objavio je u ponedjeljak ured mrtvozornika okruga Sacramento.


U nedjelju su dvije osobe također smrtno stradale od pada drveća u sjevernoj Kaliforniji, prema izvješćima američke televizije CNN.
Oluja, koja je isprva bjesnila na području San Francisca, u ponedjeljak je putovala južnije i stigla do Santa Barbare i Los Angelesa.


Obilna kiša izazvala je odrone, poplavila ceste i paralizirala opskrbu strujom. Nacionalna meteorološka služba upozorila je na udare vjetra do 96 kilometara na sat.


Guverner Kalifornije Gavin Newsom već je u nedjelju upozorio na “ozbiljnu oluju s opasnim i potencijalno opasnim posljedicama” i proglasio izvanredno stanje za nekoliko okruga.


Razlog obilnih oborina je vremenski fenomen nazvan “atmosferska rijeka”. Nacionalna meteorološka služba u Las Vegasu rekla je da se radi o “koncentriranom kanalu vlage koji potječe iz suptropa, prenoseći vlagu i obilne padaline u srednje geografske širine”.


Budući da vlažne zračne mase koje pogađaju Kaliforniju uglavnom dolaze iz tropskih morskih regija u Pacifiku oko Havaja, poznate su i kao “Ananas ekspres”.