Ponos Skandinavije

Nogometaše Rijeke u play off-u Europske lige očekuje najjači klub sjeverne Europe

Mateo Sučić

Kopenhagen već 20. sezonu zaredom igra u Europi, a u posljednjih 15 sezona čak 13 puta su izborili grupnu fazu Lige prvaka ili Europske ligeRIJEKA Može li Rijeka preko Kopenhagena napraviti čudo i u Danskoj, kao i prije sedam godina u Stuttgartu, izboriti plasman u grupnu fazu Europske lige? Iako po atraktivnosti kluba i lige iz koje dolazi, Kopenhagen ne spada u onu europsku kremu, riječ je o itekako kvalitetnom klubu kojem je igranje grupne faze europskih natjecanja svakodnevica. Iako su osnovani tek 1992. godine spajanjem klubova KB (Kjobenhavns Boldklub je bio najstariji europski nogometni klub izvan Velike Britanije) i B 1903 (Boldklubben 1903) pogotovo u posljednjih dvadesetak godina prometnuli su se u najuspješniji klub u Danskoj, ali i cijele Skandinavije, s čak 13 naslova državnih prvaka i osam titula pobjednika Kupa. Ipak, ono čime se posebno ističu su nastupi u europskim utakmicama, Kopenhagen već 20. sezonu zaredom igra u Europi, a u posljednjih 15 sezona čak 13 puta su izborili grupnu fazu Lige prvaka ili Europske lige!


Uspon


Od tuda i njihov visoki europski koeficijent, Kopenhagen je prošlu sezonu završio kao 36. momčad UEFA-inog klupskog renkinga ispred klubova kakvi su Lazio, Monaco, PSV, Athletic Bilbao ili Celtic, odnosno kao 24. momčad Europe po ostvarenom klupskom koeficijentu u prošloj sezoni. To duguju sjajnoj sezoni u Europskoj ligi koja je za njih završila prije nešto manje od dva mjeseca kada ih je u 5. minuti prvog produžetka protiv Manchester Uniteda eliminirao pogodak Bruna Fernandesa iz jedanaesterca.


Njihov uspon do razine na kojoj su danas počeo je 1997. godine zahvaljujući biznismenu Flemmingu Østergaardu, koji je našao način kako da klub dobije financijsku stabilnost i počne graditi svoje ime u europskim okvirima. Kopenhagen je pod njegovim vodstvom počeo nizati titule, ali i pozicionirati se na tržištu kao klub koji afirmira i prodaje igrače u »lige petice«. Samo u zadnje tri sezone ostvarili su milijunske transfere svojih igrača u Lazio, Romu, Hoffenheim, Bolognu, Bresciju, Weder…
– Klub funkcionira na četiri postulata; imamo jaku nogometnu kulturu, proaktivnu strategiju, kontinuitet vođenja i jasan način igre. Bez toga ne bismo imali nikakve šanse dugoročno igrati u europskim natjecanjima – rekao je jednom prilikom Johan Lange, direktor kluba, dodavši da igračima nude afirmaciju kroz osvajanje trofeja, igranje europskih utakmica, na kraju i transfer u neku od vodećih liga Europe.


Drugi mandat


To je i način na koji nižu rezultate, imaju spoj iskustva i mladosti, reprezentativaca Danske i igrača koji daju dodatnu kvalitetu, a sve pod vodstvom Stalea Solbakkena, bivšeg reprezentativca Norveške, koji u 18 godina trenerske karijere ima 12 godina staža na klupi Kopenhagena. Prvi mandat trajao mu je od 2006. do 2011. godine, drugi je počeo 2013. i traje još i danas što najbolje potvrđuje onaj kontinuitet vođenja koji je direktor Lange istaknuo kao jednu od ključnih smjernica kluba.


U kojoj mjeri Rijeka može parirati klubu koji je posljednjih sezona pobjeđivao Celtic, Bordeaux, Ajax ili Club Brugge, vidjet ćemo idućeg četvrtka na Parken stadionu, do tada nije zabranjeno sanjati.


Rožman: Znam kakav je Kopenhagen klub

Kopenhagen nije nepoznanica treneru Rijeke Simonu Rožmanu.


– Bio sam u Kopenhagenu na usavršavanju prije četiri, pet godina. Iz Celja su kupili Verbiča pa se ukazala prilika… Poznajem vodstvo kluba, trenera Solbakkena s kojim sam tri dana radio. Znam kakav su klub, kako su stajali financijski u to vrijeme… Nešto se promijenilo u ove tri, četiri godine, naša je sreća što nema gledatelja jer ambijent bude stvarno fantastičan. Nisam gledao ni jednog suparnika prije Kolosa, sada ćemo imati dovoljno vremena da im se posvetimo – rekao je Rožman.