Svijet u borbi protiv korone

Njemački ministar zdravstva protiv neodgovornog partijanja: Njegova kritika novi je udarac španjolskom turizmu

Hina

foto: REUTERS/Enrique Calvo

foto: REUTERS/Enrique Calvo

Znam koliko Nijemci vole Španjolsku ..., no nažalost, ondje se broj novozaraženih naglo povećava, prenaglo..."BERLIN/PALMA DE MALLORCA – Njemački ministar zdravstva u subotu je rekao da je ‘partijanje’ za vrijeme ljetnih praznika neodgovorno, braneći njemačku odluku o proglašenju gotovo cijele Španjolske rizičnim područjem od koronavirusa.


“Znam koliko Nijemci vole Španjolsku …, no nažalost, ondje se broj novozaraženih naglo povećava, prenaglo”, rekao je Jens Spahn za Bild am Sonntag.


“Svi oni koji unatoč upozorenjima putuju u Španjolsku, moraju voditi računa o tomu da zaštite i sebe i druge dok su na odmoru. ‘Partijanje’ na godišinjem odmoru u tijeku pandemije koronavirusa je neodgovorno”, istaknuo je ministar.


Testiranje ili karantena
Ljudi koji se vraćaju u Njemačku iz određenih rizičnih regija moraju se podvrgnuti testiranju na koronavirus ili ići u obveznu dvotjednu karantenu.


Spahnovi komentari uslijedili su nakon što se u Njemačkoj broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u posljednja 24 sata povećao za 1415 , što je najveći rast od kraja travnja.


U zemlji je dosad ukupno 222.828 zaraženih.


Broj novozaraženih posljednjih je dana naglo porastao i u Španjolskoj, samo sedam tjedana nakon završetka stroge karantene.


Na Balearima 30 tisuća Nijemaca


Njemački potez novi je udarac nadanjima španjolskih turističkih radnika o brzome oživljavanju masovnog turizma nakon višemjesečne karantene.


Po podacima Njemačke udruge putničkih agencija, na Balearima preko agencija trenutačno ljetuje oko 30.000 Nijemaca, velika većina na Mallorci koja je proglašena rizičnim područjem, a dosta je i individualnih turističkih putovanja.


TUI, najveća svjetska turistička agencija, izvijestila je da otkazuje sve njemačke paket aranžmane za Španjolsku do 24. kolovoza, a odluka stupa na snagu odmah.