Reagiranje Hrvatskog muzeja turizma

Netočno je da su zbog nove politike naplate ulaznica diskriminirani posjetitelji koji nemaju prebivalište u Opatiji

P. N.Povodom teksta objavljenog 24.1.2019. u tiskanom izdanju Novog lista i na portalu http://www.novilist.hr pod naslovovom „Manjak će nadoknaditi posjetitelji: Hrvatski muzej turizma uvodi naplatu ulaznica u Šporer“, u zastupanju moje stranke, Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji, Park Angiolina 1, 51410 Opatija, zahtjevam da u skladu s odredbom članka 40. i članka 41. stavka 1. Zakona o medijima (Narodne novine broj 59/04. 84/11, 81/13), na istom ili istovrijednom mjestu na isti način, objavite ispravak neistinitih informacija.


Sadržaj teksta sugerira čitateljima da je njegova autorica, gospođa Aleksandra Kućel – Ilić, dobila sužbenu izjavu od Hrvatskog muzeja turizma odnosno njegove ravnateljice gospođe Gabrijele Krmpotić Kos što je neistina. Ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma, gospođa Gabrijela Krmpotić Kos, autorici teksta nije dala niti jednu službenu izjavu vezanu uz predmetni tekst te stoga niti jedna informacija u njemu nije autorizirana.


Nadalje, netočna je informacija da ne postoji adekvatna komunikacija između ravnateljice i nadležnih u Gradu Opatiji kao što je netočna informacija i da Grad Opatija nije dobio obavijest ravnateljice Hrvatskog muzeja turizma vezano uz promjenu politike naplate ulaznica za izložbe u objektima HTM-a, odnosno u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer i u Villi Angiolini.
Netočne su informacije vezane uz podatke o smanjenju izdvajanja financijskih sredstava prema kojima se navodi da je proračunom Grada Opatije za 2019. godinu, Hrvatskom muzeju turizma za redovnu djelatnost osigurano 758.400 kuna, što je, a kako se navodi u tkestu, smanjenje u odnosu na 2018. godinu, kad je bilo izdvojeno 855.900 kuna. Istina je da je proračunom Grada Opatije smanjeno izdvajanje proračunskih sredstava za Hrvatski muzej turizma u iznosu od čak 40 posto u odnosu na prošlu godinu.


Netočna je informacija da su zbog nove politike naplate ulaznica diskriminirani drugi posjetitelji u odnosu na posjetitelje koji imaju prebivalište na području Grada Opatije. Naime, Hrvatski muzej turizma i dalje omogućava brojne pogodnosti za djecu, učenike, umirovljenike, osobe s invaliditetom i grupne posjete kao i povremeni besplatan ulaz za sve posjetitelje, o čemu obavještava javnost putem svoje službene internetske stranice.


Nužno je upoznati javnost s činjenicom da Hrvatski muzej turizma kontinuirano investira u infrastrukturu i informatizaciju, a sve s ciljem osiguravanja posjetiteljima kvalitetnih izložbi visokih standarda koje građani Grada Opatije, državljani Republike Hrvatske i šire, apsolutno zaslužuju. U tom smislu, a uzevši u obzir i činjenicu smanjenja proračunskih sredstava koji se izdvajaju za Hrvatski muzej turizma, uvođenje nove politike naplate ulaznia je bilo nužno.


U svrhu objektivnog i istinitog izvještavanja javnosti, zahtjevam da objavite ovaj ispravak te da u eventualnim daljnim napisima o ovoj temi ne koristite netočne informacije.


S poštovanjem,


Milko Križanović, odvjetnik