Fran Bonifačić

Najbolji hrvatski atletičar u mlađe seniorskoj konkurenciji: “U 2022. cilj mi je ispuniti normu za seniorski EP”

Igor Duvnjak

Fran Bonifačić

Fran Bonifačić

U prošloj godini bilo je puno emocija, pao je i rekord u desetoboju - prisjetio se atletičar KrkaRIJEKA  Fran Bonifačić, atletski biser s Punta, može uživati u lijepoj novogodišnjoj čestitci, za Božić mu je pod jelku stiglo prestižno priznanje Hrvatskog atletskog saveza za najboljeg atletičara u konkurenciji mlađih seniora u 2021. godini. Atletičar Krka i nada hrvatskog desetoboja imao se čemu radovati uvjerivši se da se dobar glas daleko čuje, a isto tako i na svojoj koži osjetiti da se veliki trud, putovanja u Rijeku na treninge i studij, što najbolje znaju njegovi roditelji Mirjana i Željan koji su mu ujedno i najveća potpora, itekako isplati. Fran Bonifačić sve je svoje obaveze uspješno odradio, na vrijeme je položio ispite na Veleučilištu u Rijeci, a sve je začinio kada je postao novi, toliko desetljeća čekani hrvatski seniorski rekorder u desetoboju. Sa 7760 bodova srušio je 38 godina star hrvatski rekord popularnog Joška Vlašića, oca nogometnog reprezentativca Nikole i nekadašnje svjetske prvakinje u skoku uvis Blanke Vlašić. Čestitku su ovim priznanjem dobili i ostali članovi brojnog »tima Bonifačić«, glavni trener Peter Kurtović, trener motke Goran Grd, trener visa Bojan Marinović, ortoped dr. Tomislav Mađarević, fizioterapeut Zlatan Cvitanović, nutricionist Luka Bashota i sportski psihololog Petar Nikolić. Svi zajedno dobivaju potvrde da su na pravom putu, rezultati, uostalom, govore više od riječi.


Motivacija


– Ovo je prvi put da sam dobio priznanje Hrvatskog atletskog saveza – kaže Fran Bonifačić, mladić rođen 2000. godine, od kojeg atletski znalci očekuju i daljnji napredak u ovoj itekako zahtjevnoj disciplini »kraljice sportova«. – svake godine pratim kome će pripasti ova nagrada, a ovog sam s nestrpljenjem čekao objavu laureata u konkurenciji mlađih seniora. Mislio sam, naime, da bih ja trebao dobiti tu nagradu, a to se i ostvarilo, tako da mi je baš drago što sam se nađao među najboljim atletičarima Hrvatske. Ova nagrada je potvrda za dobar rad i nagrada s kojom ću u 2022. godinu ući još više motiviran.


Motivirali su ga i dosezi koje je ostvario minule godine, posebno oni s Europskoga prvenstva za mlađe seniore u Estoniji na kojem je atletičar Krka osvojio šesto mjesto s novim seniorskim i mlađeseniorskim rekordom Hrvatske od 7760 bodova. Fran je tako za 101 bod srušio 38 godina i 17 dana stari rekord Joška Vlašića iz Izmira 1983. godine, uz to je svoj najbolji rezultat popravio za čak 354 boda. Pritom je u tri discipline postavio svoje osobne rekorde, u bacanju kugle sa 14,06 metara, na 400 metara sa 52.07 sekundi i skoku motkom sa 4,80 metara.
– Uh, nije lako sve to opisati samo tako. Ta 2021. godina bila je stvarno puna natjecanja, isto tako je tu bilo puno emocija. Pao je i rekord u desetoboju koji je jako puno trajao i pritom se ostvarilo ono čemu sam se jako dugo nadao. Sve u svemu, ja sam jako zadovoljan onime što sam ostvario, ispunio sam svoj cilj i pritom mi je 2021. godina pokazala putanju za koju se nadam da ću je zadržati u budućnosti i ići na još veća natjecanja.


Izazovi


U ovim zimskim danima Punat namjernicima odudara od uobičajene ljetne turističke vreve. Kada je pak riječ o Franu, uz kratki odmor nimalo ne zanemaruje svoju ljubav, atletiku, marljivo trenira da bi što spremniji kročio u novu sezonu.


– Sada trenutno u ovoj fazi radim na dugim trčanjima, također dosta i vježbam u teretani. Ali, budući da će brzo doći dvoranska natjecanja, počet ću više raditi na tehničkim stvarima, primjerice, više se posvetiti skoku uvis i skoku motkom.


Protekla mu je godina pružila mnogo sportskih radosti, a isto tako mu je otvorila mnoge vidike, tako i one međunarodne. Stoga Fran Bonifačić gleda prema novim izazovima na koje misli što bolje odgovarati.


– Spomenuo sam dvoranska natjecanja, a ona će početi u veljači. Tu mi je, naravno, cilj nastupiti na prvenstvu Hrvatske u višebojima. Zatim ću u svibnju i u lipnju vjerojatno nastupiti na dva desetoboja. Inače, najveći cilj u 2022. godini mi je ispuniti normu za Europsko seniorsko prvenstvo. To bi mi bio najveći uspjeh, za to bih trebao ostvariti rezultat od 8100 bodova. Vjerujem da to mogu ostvariti – poručio je Fran Bonifačić.