Priopćenje

MUP: Hrvatska granična policija nije utjecala na stradavanje afganistanske djevojčice

Hina

Tijelo djevojčice bilo je smješteno u mrtvačnici Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, a predano je na daljnju skrb pogrebnom poduzeću iz Srbije 23. studenog kada su došli po njegaPovodom više objava hrvatskih medija koji prenose članak The Guardiana o stradavanju afganistanske djevojčice u studenome prilikom naleta vlaka na području Srbije, u blizini granice s Hrvatskom, iz Ministarstva unutarnjih poslova RH u petak su naglasili kako postupanje hrvatske granične policije nije ni na kakav način utjecalo na uzrokovanje nesreće i stradavanje djevojčice te ponovili kronologiju tog tragičnog događaja i još jednom izrazili žaljenje zbog tragične smrti djevojčice. 


Iz MUP-a su podsjetili da je 21. studenog, oko 20 sati, na otprilike 250 metara u dubini teritorija Srbije, blizu granice s Hrvatskom, poginula afganistanska djevojčica kad je na nju naletio teretni vlak.


Tog su dana policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske termovizijskom kamerom uočili grupu osoba, koje su stajale uz južni kolosijek pruge na udaljenosti oko 300 metara od granične crte, u Srbiji. Nekoliko trenutaka nakon uočavanja grupe, policijski službenici čuli su neprekidni zvuk sirene lokomotive i kočenje kompozicije vlaka s mjesta gdje su osobe uočene. Nakon kratkog vremena do policijskih službenika na graničnu crtu dotrčale su nepoznata ženska i nepoznata muška osoba s djetetom u naručju, koje je bilo vidljivo teško ozlijeđeno u predjelu glave s tragovima krvi na licu i otvorenom ranom na zatiljku. Dijete nije davalo znakove života, a policijski službenici odmah su zatražili dolazak Hitne medicinske pomoći.
Budući da je otežan pristup osobnim vozilima poljskim putem do mjesta gdje se policijska ophodnja nalazila, policijski službenici prevezli su dijete i ženu u terenskom vozilu na parkiralište željezničkog kolodvora Tovarnik kako bi u što kraćem vremenu dočekali ekipu Hitne medicinske pomoći zbog ukazivanja liječničke pomoći dok je muška osoba zadržana na graničnoj crti s još pet osoba iz grupe.


Na željeznički kolodvor pristigla je ekipa Hitne medicinske pomoći koja je u 21,10 sati utvrdila smrt djeteta.


“Na temelju iskaza žene/majke djeteta koja se izjasnila kao državljanka Afganistana došli smo tada do saznanja da je preminulo dijete njezina kći rođena 2009.”, navode iz MUP-a.


Dodaje kako su policijski službenici upoznali majku djevojčice o daljnjem tijeku događaja te je ona dragovoljno pristala vratiti se, zajedno sa ostatkom grupe, u Republiku Srbiju.


“Tada smo izvijestili kako nam nisu poznati detalji istrage i druga postupanja tijekom navedenog događaja jer su oni u potpunosti u nadležnosti tužiteljstva Republike Srbije koje je provodilo mjere i radnje na mjestu stradavanja, a koje je, još jednom naglašavamo, na području Republike Srbije. Tijelo djevojčice bilo je smješteno u mrtvačnici Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, a predano je na daljnju skrb pogrebnom poduzeću iz Srbije 23. studenog kada su došli po njega. Također izvješćujemo da je pogreb, zbog kojeg je obitelj izrazila negodovanje zbog nepoštivanja vjerskih običaja, obavljen u Republici Srbiji”, ističe MUP RH u priopćenju.


“Još jednom, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske izražava žaljenje zbog tog tragičnog događaja, odnosno tragične smrti djevojčice”, ističe u priopćenju Služba za odnose s javnošću Kabineta ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.