HRVATSKA PREMIJERA

Model za ubrzani rastanak s “fosilima”. Stigla je nova električna Toyota BZ4X

Edi Prodan

Foto M. Poje

Foto M. Poje

Toyota bZ4X je električni kompaktni SUV s kojim se inaugurira serija električnih modela s kojima će obilježiti dolazeća vremenaSimbolički gledano nalazimo se u – danu poslije.


Riječ je naime o činjenici da je Toyota prošlog tjedna, svega nekoliko dana nakon globalne premijere, i Hrvatskoj, u Zagrebu predstavila potpuno novi, u cijelosti električni model bZ4X. Brzina njegove hrvatske praizvedbe bila je potrebna kako bi se ušlo u konkurenciju za raspodjelu više od stotinu milijuna poticajnih sredstava koje je upravo jučer u jutro, u ponedjeljak 27. lipnja, podijelio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ili vrlo precizno, kako bi se dodatno istaknula uloga Toyote u vremenima koja su već stigla, hrvatska premijera bZ4X održana je samo koji sat nakon što je rečeni Fond prošlog tjedna objavio plan i modalitete dodjele 103 milijuna kuna poticaja, između ostalog i za električne automobile.


Povijesne značajke


Ono što je kod samog modela sasvim sigurno od dodatno povijesnog značaja, riječ je o Toyoti što uvodi novi sustav nazivlja. Iako je »šifra« koja se koristi za novi električni SUV pomalo zamršena, bZ zapravo označava pojam »Beyond Zero« – »Dalje od nulte emisije«, odnosno budući spektar baterijskih električnih vozila koja će vrlo skoro masovno početi silaziti s Toyotinih proizvodnih traka kako bi svijet uvele u električno doba. Mada se taj rastanak događa već dulje vrijeme, upravo ovaj Toyotin model, iz mnogo razloga, na jedan simbolički način predstavlja dodatno snažno zbogom »fosilima«, odnosno automobilima što koriste derivate fosilnih goriva.
Toyota bZ4X se ističe i kao električni SUV koji je po karakteristikama najsličniji takvim vozilima na konvencionalni pogon, Ima i mogućnost pogona na sve kotače, a buduće će vlasnike posebno veseliti činjenica da je u opciji s pogonom samo na prednju osovinu doseg čak 516 kilometara, odnosno 470 u verziji s integralnim pogonom.Toyota bZ4X s pogonom sprijeda ima motor snage 204 KS, dok 4X4 pogon ima na svakoj osovini po jedan elektromotor ukupne snage 218 KS. Kapacitet litij-ionske baterije iznosi 71,4 kWh, a baterija ima 96 ćelija s vodenim hlađenjem, dok sustav neprekidno nadzire svaku ćeliju i detektira sve znakove neuobičajenog rada ili smanjenih funkcija. Koliko je Toyota uvjerena u sigurnost baterije pokazuje i jamstvom da će baterija zadržati 70 posto kapaciteta i do 10 godina, što je dodatno potvrđeno jamstvom proizvođača na električno vozilo u trajanju od 8 godina ili do 160.000 km, te dodatno, produljeno jamstvo za bateriju u trajanju do 10 godina ili 1 milijun prijeđenih kilometara koje se aktivira nakon redovne godišnje provjere električnog vozila!


Prvi je to model utemeljen na filozofiji eTNGA što sadrži baterijsku jedinicu ugrađenu u vozilo. Time se postiže dodatna krutost i smanjuje gravitacijsko središte te osigurava iznimnu dinamičnost i preciznost vožnje.


Klasom i dimenzijama bZ4X je najbliži modelu Rav4. Dužina mu je 4,69 metara, širina 1,86 te visina 1,65 metara. Međuosovinski razmak je 2,85 metara, uz 452 litre volumena prtljažnika.


Razumna cijena


Početna cijena za bZ4X s pogonom na prednju osovinu iznosi nešto više od 405 tisuća kuna, no moguće je za koji dan dakako i dobivanje energetskih poticaja zahvaljujući kojima se stiže na 335 tisuća kuna. U konačnici i ne tako daleko od raskošnije opremljenih klasičnih kompaktnih SUV-ova.Koliko je Toyota, odnosno njezinih kupaca ostvarilo pravo na poticajna sredstva, još nije poznato, no jasno je da će ih u cjelokupnoj masi biti mnogo.


Iako smo sve zajedno definirali kao dan poslije, istina je zapravo takva da je najznačajniji japanski i jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila na električni pogon krenuo prije svih, sa ga zahvaljujući hibridnom Priusu možemo definirati pionirom svega onog što se danas događa na tržištu. Sam pak model bZ4X bi mogao doživjeti sudbinu Rava4 – prvog SUV-a u povijesti automobilskog svijeta. S tom razlikom što će bZ4X to biti s dodatnim pojašnjenjem – vozilo na električni pogon.