INOVA MLADI

Mladi inovatori iz PGŽ-a ostvarili zapažen uspjeh na najvećoj izložbi u ovom dijelu Europe

Sanja Gašpert

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije predstavljeni su radovi mentorice Ružice Kamenjašević iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo iz Rijeke s čak 38 radova mladih inovatoraRIJEKA – Mladi inovatori Primorsko-goranske županije ostvarili su još jedan zapažen nastup, ovoga puta na zagrebačkoj izložbi Inova Mladi, tradicionalnoj izložbi inovacija učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola i studenata s gostima iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva. Riječ je o izložbi koja je u svojih 21 godinu održavanja postala najveća izložba mladih inovatora u ovom dijelu Europe.


Za organizatora nastupa mladih inovatora Saveza inovatora Primorsko-goranske županije svi sudionici su pobjednici. Uz izložbeni prostor Saveza inovatora Primorsko-goranske županije Rijeka, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije predstavljeni su radovi mentorice Ružice Kamenjašević iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo iz Rijeke s čak 38 radova mladih inovatora. Već na otvaranju izložbe, organizator je istaknuo zajednicu kao najbrojnijeg izlagača na ovogodišnjoj izložbi.


U organizaciji Saveza inovatora PGŽ-a i IN kluba inovatora Rijeka na ovogodišnoj Inova mladi svoje radove prezentirali su: Luka Đogo i Eugen Šuša iz Tehničke škole Rijeka s inovacijom »Kariola s benzinskim motorom i platformom za vozača«, Lovro Ćuća Žentil iz iste škole s »Geet motor na vodenoj crpki«, Leon Babić iz Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka s inovacijom »Autonomno vatrogasno vozilo«, kao i Vito Glažar iz IN Kluba inovatora Rijeka s malim nitro motorom. »Pogon plovila bez elemenata za brtvljenje« naziv je inovacije Ivana Koića iz EIOŠ Rijeka, »Industrijski joystick za upravljanje brzinom 3 f asinkronog motora pretvaračem frekvencije« rad je Zvonimira Vujića i Matea Škarića iz EIOŠ Rijeka, »Električni scuter« izradio je Nikola Urh iz iste škole, »Araneus hexus digitalis« Leon Host i Saša Vukas Popović, iz EIOŠ-a Rijeka i IN Kluba inovatora Rijeka te »Kontrola pristupa rfid karticom« Tin Pribanić, također iz EIOŠ-a. »Gr chek in – check out SSER« inovacija je Arijana Bana, Karla Klasana i Matea Grgića, učenika iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Rijeka, »Geet motor na kosilici« izradio je Mateo Kuzmić iz Tehničke škole Rijeka, »Arduino kardiograf« Karolina Brdar iz EIOŠ-a Rijeka, »Motorni bicikl« Ante Dragojević iz iste škole, a »Bicikla- trokolica« Mihael Topić, također iz Tehničke škole Rijeka. »Podvodni generator« izradio je Karlo Selak iz EIOŠ-a, »Sonar blizine« Jakov Badurina iz iste škole, »Samobalansirajući robot« Matija Jurasić iz IN Kluba inovatora Rijeka, »TV test generator« Antonio Valić iz EIOŠ-a, »Zaštita za zvučnike nf pojačala« Ivan Koić, također iz EIOŠ-a, »Stubišni automat s luxomatom« Nikola Kraljić i Dominik Pedić iz EIOŠ-a, »Sustav bežičnog daljinskog otvaranja rampi sa senzorima prepreka« Jakob Bemger iz SŠER Rijeka, »Stabilizirani ispravljač napona i struje« Niko Mujdžić iz EIOŠ-a, »Arduino meteorološka stanica« Domagoj Birkić iz EIOŠ-a, »Model elektropokretača za edukaciju« Vedran Maršal, također iz EIOŠ-a. »Učilo za upuštanje u rad 3f električnog motora spojen zvijezda-trokut« izradio je Muhamed Tanjić iz EIOŠ-a, »Ultrazvučni parking radar« David Jelaš iz IN Kluba inovatora Rijeka,«Prototip autonomnog robotskog vozila s robotskom rukom« Šimo Vuković iz SŠER-a te »Elektronička kocka« Antonio Tuhtan iz Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka.