Dan općine

Ministar Butković: Fužinska obilaznica ima moju podršku

Marinko Krmpotić

Povelje su dobile Mirna Švast i Marija Dragičević, a priznanja Rudi Petrović, Saša Miloš i Tin MilošFUŽINE – Povijest i tradicija Fužina, spojeni s terminom nedavnih lokalnih izbora, stvorili su takvo stanje da je nakon konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća održane prošlog tjedna, prva naredna sjednica tog tijela bila – svečana.


Naime, Dan Općine, Župe i fužinske osnovne škole veže se u ovom goranskom mjestu uz blagdan svetog Ante pa je tim povodom jučer održana svečana sjednica koja je bila idealna prilika za pregled svega realiziranog u mandatu bivše vlasti te najave daljnjih planova o čijoj će se realizaciji brinuti nova vlast kojoj je, kao i u prethodnom sazivu, na čelu David Bregovac (Hrvatski laburisti). Nazočne je najprije u ime novoosnovanog Općinskog vijeća pozdravio predsjednik Valentin Crljenko (HDZ), a potom je načelnik Bregovac uz 10-minutni film kojim je obuhvaćen rad općinskih vlasti od 2017. do 2020. spomenuo najbitnije realizirane projekte poput vodovoda do Benkovca, prenamjene zgrade škole u Vratima, izgradnje parkirališta i parkirališnih zona te financijski najjačih kao što su izgradnja vrtića, odnosno sustava vodoopskrbe i odvodnje kroz program švicarsko-hrvatske suradnje.


Nastavak razvoja


– U tom ritmu nastavljamo i dalje pa bi za dvadesetak dana trebali dobiti građevinsku dozvolu za veliki projekt izgradnje fužinske obilaznice što će nam biti prioritet u ovom mandatu. Odabrani su i izvođači za uređenje pristaništa i šetnica na jezeru Lepenica i krova na zgradi općinske uprave, a slijedi i odabir izvođača za uređenje izletišta kraj Vicićevog mosta, najavio je Bregovac zahvalivši na svesrdnoj pomoći državnim i županijskim institucijama bez koje svi značajniji projekti ne bi bili realizirani.
U ime goranskih općina i gradova čestitke domaćinima uputio je Mišel Šćuka, načelnik Ravne Gore, a državna tajnica Majda Burić podsjetila je na doprinos Vlade RH koja je u doba korone sačuvala, samo na području Općine Fužine, 174 radna mjesta redovnom isplatom mjesečnih nadoknada za što je utrošeno oko 3 milijuna kuna. – Vlada RH svjesna je potencijala Gorskog kotara i zato će nastaviti s ulaganjima koja će podupirati razvoj, rekla je Burić, a pomoć je, u okviru svojih mogućnosti, u ime PGŽ-a obećao i Petar Mamula, dožupan iz redova srpske nacionalne manjine, iskazavši nadu da »brdski« zakon, koji bi Goranima itekako mogao pomoći, neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.


Podrška projektima


Najistaknutiji gost svečane sjednice bio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, koji je okupljenima najavio skoro donošenje zakona kojima će biti popravljeno financijsko stanje goranskih lokalnih samouprava te najavio daljnju brigu Vlade RH o ovom području.


– Samo iz okvira ministarstva kojem sam na čelu, u proteklom razdoblju uloženo je u Hrvatskoj 25 milijardi kuna od čega je lijep dio vezan uz područje Primorsko-goranske županije. Na moju pomoć u okviru svog resora i dalje možete računati, posebno ako je riječ o kvalitetno pripremljenim projektima poput fužinske obilaznice koja je pažnje vrijedan projekt, rekao je Butković.


Sjednica je kraju privedena podjelom godišnjih priznanja: Povelje za 20 godina rada u Puhačkom orkestru dobile su Mirna Švast i Marija Dragičević, Priznanje za sjajne sportske rezultate dobili su Rudi Petrović (streljaštvo) te Saša Miloš i Tin Miloš (ronjenje i podvodna orijentacija), a Zahvalnice su dobile sve žene koje sudjeluju u realizaciji programa Zaželi. Svečanom dojmu sjednice pridonijeli su pjesnik Damir Maras te ženski pjevački zbor Vrelo.