Potpredsjednik Vlade

Milošević: “Ako je moj dolazak u Knin za obljetnicu Oluje gesta, imam želudac za svaku vrstu geste”

Portal Novi list

Foto Screenshot N1

Foto Screenshot N1

To je važno jer nikad na takav način nismo razgovarali i nikad visoki predstavnik SDSS-a nije bio u Kninu tada. Ova Vlada može jamčiti smanjenje tenzija u društvu, rekao je SDSS-ov Boris MiloševićSDSS-ov Boris Milošević za N1 je dao prvi intervju otkako je postao potpredsjednik Vlade, u kojem je, između ostalog, otkrio hoće li ići u Knin na obilježavanje Oluje. Trenutno radi na kadroviranju svog ureda, a njegove ovlasti obuhvaćaju koordinaciju društvenih djelatnicu.


Najavio je da će u dogovoru s premijerom nastojati konzumirati svoje ovlasti te da se nada dobroj suradnji.


“Neka politička neslaganja izražavali smo u parlamentu, sad ćemo morati uže surađivati, razgovarati o spornim situacijama i političkim neslaganjima. Kroz suradnju ćemo tražiti najbolja rješenja”, rekao je Milošević.


“Neću iskakati iz tima”
Obećao je da neće iskakati iz tima te se nada da će sve nesuglasice riješiti prije glasanja na sjednicama Vlade.


“Sigurno da moje imenovanje u Vladu nosi određen politički rizik, ali to smo, i premijer i zastupnici SDSS-a te ostalih nacionalnih manjina, odlučili prihvatiti”, objasnio je.


Smatra da mu u ovoj ulozi pomaže iskustvo iz Ministarstva uprave i kao saborskog zastupnika. Poručio je da će raditi na izradi operativnog programa za nacionalne manjine, ali i svim strateškim dokumentima za ljudska prava.


No, namjerava odlaziti i na teren, što mu je, rekao je, bilo najdraži dio posla saborskog zastupnika.


“Kad ustrojim ured, odvojit ću barem jedan dan u tjednu da posjetim neku općinu, obitelj, obiđem mjesta bez struje gdje su radovi u tijeku, da vidim kako napreduju”, rekao je Milošević.


ZDS teško pitanje


Osvrnuo se i na pitanje uzvika Za dom spremni.


“To je teško pitanje koje ideološki stvara podjele u društvu”, rekao je.


Smatra da bi trebalo ići prema zabrani, iako kaže da je svjestan da nema dovoljno volje za to, dodajući kako bi se taj pozdrav trebao koristiti isključivo u situacijama koje je Vijeće ugovorilo.


O ćirilici u Vukovaru nije razgovarao s Plenkovićem.


“Vukovar je specifičan jer tu postoje odluke Ustavnog suda. Ne bi tu problematiku trebalo gledati isključivo kroz prizmu Vukovara”, kaže.


Gdje će biti 5. kolovoza?


Gdje će biti 5. kolovoza? Još uvijek, kaže, traju razgovori o njegovom dolasku u Knin kao člana Vlade.


“To je važno jer nikad na takav način nismo razgovarali i nikad visoki predstavnik SDSS-a nije bio u Kninu tada. Ova Vlada može jamčiti smanjenje tenzija u društvu.


Dosadašnji vladajući narativi i kod Srba i Hrvata išli su na razdvajanje. Moj odlazak ili neodlazak u Knin za mnoge će značiti pogrešku. Za većinu Srba, Oluja je traumatično iskustvo… Ne mogu zaboraviti nevine civile ubijene nakon same akcije…”, rekao je Milošević.


Upitan kako gleda na Oluju kaže: “To je dvostrana slika na koju moram gledati tako… Ne mogu prijeći i zaboraviti nevine civilne žrtve i zapaljene kuće, egzodus stanovništva… To čini dio mog identiteta.


Ako je moj dolazak gesta, imam želudac za svaku vrstu geste za koju smatram da bi poboljšala status moje zajednice”.


Odluka o dolasku u Knin bit će donesena najkasnije početkom drugog tjedna, kaže za N1, a ako će ići, to će biti iskreno i s ciljem poboljšanja atmosfere u društvu-