Pust

Meriko je otpisan, a ključ grada Crikvenice vraćen Ivoni

Marko Dobrecović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Crikveničani opet imaju službenu vlast, a ona maškarana odlazi na čekanje do iduće godineČista srijeda pruža posljednje trenutke mesopusnih običaja u mjestima diljem našega kraja. Meriko je postao bivši, a ključ grada vraćen je službenoj vlasti.


Maškarana događanja na crikveničkoj rivijeri danas su službeno završena u tradicionalnoj ceremoniji paljenja mesopusta i odlaska maškarane vlasti s gradskog prijestolja.

Žitelji Crikvenice ni ove godine, prema tradicijskim običajima, nisu propustili iščitati šentencu i spaliti glavnog krivca za sve loše u protekloj godini.


Najprije su maškare v. d. gradonačelnici Ivoni Matošić Gašparović vratile gradski ključ i sredstva unutar gradske blagajne, a potom je strogi mesopusni sud najstrože osudio ovogodišnjeg crikveničkog mesopusta.Meriko je tradicionalni naziv za mesopusta u Crikvenici, a on je ove godine nosio naziv Otpisani No. 1.


Ceremoniju u organizaciji TZ-a Crikvenice u djelo su proveli članovi mesopusne grupe Matkovići koji su svojom glazbenom pratnjom dopratili Merika na sudilište gdje su ga čekali mesopusni sud i Meštar Bene.U kratkom obraćanju mesopustarima i okupljenima na glavnome crikveničkome trgu, Meštar Bene prisutnima je čestitao Dan zaljubljenih, a potom najavio odlazak maškarane vlasti.Inflacija, lokalna politika i problemi stavljeni su na teret Otpisanom No. 1. Njegov Branitelj u tom procesu nije imao šanse protiv silnih optužbi, stoga je, nakon donesene presude, Meriko spaljen na Veloj paladi. Mesopusno razdoblje u Crikvenici ovime je službeno okončano, no to znači da je proljeće iza ugla.