Veliki problemi

Kina zbog situacije s COVID-om odustala od organizacije Azijskog nogometnog prvenstva iduće godine

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Ranije ovog mjeseca, organizatori Azijskih igara Olimpijsko vijeće Azije, odgodili su održavanje tog višesportskog događaja koji bi se trebao održati u kineskom gradu Hangzhouu u rujnu za 2023. godinuPEKING  Kina je odustala od organizacije Azijskog nogometnog prvenstva 2023. zbog situacije s COVIDom-19 u zemlji, objavila je u subotu Azijska nogometna konfederacija (AFC).


Azijsko nogometno prvenstvo, koji se održava svake četiri godine i na kojem sudjeluju 24 reprezentacije sa cijelog kontinenta, trebao se održati u deset gradova od 16. lipnja do 16. srpnja sljedeće godine.


“Nakon opsežnih razgovora s Kineskim nogometnim savezom (CFA), Azijski nogometni savez službeno je obaviješten od strane CFA da neće moći ugostiti AFC Azijsko nogometno prvenstvo 2023.”, navodi se u priopćenju konfederacije.
“AFC priznaje iznimne okolnosti uzrokovane pandemijom COVIDa-19 koje su dovele do toga da se Kina  odriče svojih prava na domaćinstvo”, dodaje AFC napominjući da će odluka o domaćinstvu turnira biti objavljena u dogledno vrijeme.


Azijski kup samo je jedan od događaja koji je otkazan ili odgođen zbog situacije s pandemijom koronavirusa.


Ranije ovog mjeseca, organizatori Azijskih igara Olimpijsko vijeće Azije, odgodili su održavanje tog višesportskog događaja koji bi se trebao održati u kineskom gradu Hangzhouu u rujnu za 2023. godinu.


Kina nastavlja provoditi politiku nulte tolerancije na COVID-19, a gradovi diljem zemlje suočeni su s strogim ograničenjima kao rezultatom nedavnog širenja nove varijante Omicron.


Šangaj je pod izolacijom više od mjesec dana, dok se drugi gradovi, uključujući glavni grad Peking, suočavaju s valom dodatnih ograničenja, čestim testiranjem i ciljanim zatvaranjem.


Većina međunarodnih sportskih događaja u Kini odgođena je ili otkazana od početka pandemije, uz značajnu iznimku Zimskih olimpijskih igara, koje su u Pekingu održane pod strogim zdravstvenim nadzorom u veljači.


Velika nagrada Kine Formule 1 nije se održavala od 2019. godine, dok su WTA natjecanja obustavljena zbog zastoja zbog zabrinutosti u vezi sa sigurnošću kineske igračice Peng Shuai. Kina bi ove godine trebala biti domaćin četiri ATP natjecanja, uključujući Shanghai Masters i China Open u listopadu.


Također, kineska Superliga još nije objavila kada će početi nova nogometna sezona.


Osim toga, Kineski nogometni savez također je odustao od prava domaćina prvenstva istočne Azije, koje se trebalo održati u srpnju, i taj se turnir sada održava u Japanu.