Masarykova obala

Izbor fototočke: Bakar će krasiti Fineštrin Miljenka Šegulje

Sanja Gašpert

Rješenje Miljenka Šegulje

Rješenje Miljenka ŠeguljeBAKAR – Bakar će krasiti fototočka naziva Fineštrin ili brodsko okno, autora Miljenka Šegulje, a predviđeno mjesto postavljanja fototočke jest Masarykova obala (Nova riva).


Naime, na inicijativu VMO-a Bakar, a uz potporu Grada Bakra, proveden je i okončan natječaj za izradu idejnog rješenja fototočke u Bakru.


Natječaj je bio otvoren od 19. studenog do 11. prosinca prošle godine te se na njega javilo sedam natjecatelja, odnosno autora od kojih su neki ponudili i više od jednog rješenja fototočke. Sva ponuđena rješenja bila su vrlo kvalitetna i atraktivna tako da povjerenstvo za odabir nije imalo ni lagan ni zahvalan posao, ističu u VMO Bakar. Sve su prijave bile pravovremene i svi prijavljeni udovoljili su uvjetima natječaja, odnosno sva ponuđena rješenja imaju povezanost s tradicijskim i kulturno-povijesnim naslijeđem i osobitostima Bakra te svako od rješenja ima potencijal fototočke. Ipak, od pristiglih rješenja svojom kvalitetom u smislu autentičnosti, inovativnosti, maštovitosti i originalnosti istaknulo se rješenje Miljenka Šegulje. Njegov rad odlikuje kreativnost i atraktivnost te je prikladan svrsi fototočke, kažu u VMO-u Bakar.
– Pobjedničko rješenje fototočke autora Miljenka Šegulje dolazi pod nazivom Fineštrin (brodsko okno). Rješenje fototočke Fineštrin pobjednik je natječaja za te autoru pripada predviđena nagrada. Rješenje fototočke Fineštrin povjerenstvo je ocijenilo prikladnim za izradu, udovoljava svim propozicijama iz natječaja te je u najvećoj mjeri adekvatno svrsi fototočke, kažu organizatori natječaja. Prema riječima autora prvonagrađenog rješenja Miljenka Šegulje, »kao što se vidi svjetlo na kraju tunela, tako pomorci vide svoj svijet u iščekivanju da se iz male okrugle slike mora pojavi nova luka ili novi grad… Pogledom kroz fineštrin kada je ružno vrijeme neka svatko spozna kako je pomorcima za velike nevere ili kako se osjećaju kada je lijepo vrijeme na ulasku u prekrasan grad…


Ovo je možda najveći fineštrin na svijetu…«., kazao je Miljeno Šegulja.