Robert Starčević

HDZ u utrku za Mrkopalj šalje jednog od svojih osnivača, koji se do aktualne kandidature nije ozbiljnije bavio politikom

Marinko KrmpotićMRKOPALJ – »More i mora bit bolje« – slogan je Roberta Starčevića, HDZ-ova kandidata za načelnika Općine Mrkopalj. Starčević je rođen u Rijeci 1966. godine, a u politici je od ranih devedesetih kad je uz brata Marka, prvog načelnika Općine Mrkopalj, bio jedan od osnivača HDZ-a u Gorskom kotaru.


Nakon toga nije se u prevelikoj mjeri bavio politikom, već se okrenuo radu u turizmu, točnije ugostiteljstvu i iznajmljivanju smještajnih kapaciteta pa je tako imao restoran i apartman »Stari Baća«, a zatim je u vlastitoj kući i zemljištu oko nje otvorio kafić »Sušilo«, uredio kuću za odmor i registrirao sve to kao izletište koje će uskoro u ponudi imati 20 kreveta, malo igralište…


– Baš zbog svega toga, mnogi ovaj moj politički agažman prate pitanjem – što ti je to trebalo?! No, baš zato što sam uspio razviti vlastiti posao, želim to omogućiti i drugima, odnosno što većem broju ljudi. Na svom sam primjeru vidio koliko se može kvalitetnim pristupom osigurati sredstava iz EU fondova. Ako imate dobro pripremljene projekte, EU fondovi mogu itekako koristiti za razvoj pojedinaca i društva u cjelini. Ljudi uglavnom u to nisu upućeni i to će biti jedan od temelja našeg rada jer novaca ima i u osnovi su sve to naši novci – i u Rijeci, i u Zagrebu i u Bruxellesu pa ljudima treba pružiti znanje o tome kako taj novac kroz razne projekte tražiti i osigurati. Dobrog konzultatna treba dobro platiti, a korist će biti višestruka i to na svim razinama – od one vezane za poduzetnike i obrtnike pa do lokalne samouprave gdje nam predugo veliki projekti poput Čelimbaše i Zagmajne ostaju na razini priče ili tek slabašnih početaka, smatra Starčević te napominje da je u Mrkoplju trebalo biti puno bolje nego što jest.
– Cijeneći sve što je aktualni načelnik Josip Brozović učinio, ipak moram reći da je moglo i moralo biti puno, puno bolje i više. Primjerice, nedavno je kroz program podrške brdsko-planinskim područjima svakoj goranskoj lokalnoj samoupravi dodijeljeno oko milijun kuna. Samo je Općina Mrkopalj dobila – 450.000 kuna. Zašto? Zato što je u službenom dopisu iz države inzistirano da se prijavi samo jedan projekt, a on je – ili greškom ili neznanjem – prijavio dva. Prošao mu je samo jedan i za taj je dobio 450.000 kuna, a sve ostale goranske sredine oko milijun kuna. Dakle, izgubili smo 550.000 kuna. Njegova suradnja s državnim institucijama je jako slaba i netočno je da je puno puta kucao na vrata ministra Olega Butkovića, jer mi je ministar rekao da je naš načelnik Brozović jedini goranski načelnik kojeg ne poznaje jer mu se nikad nije obratio. Takvo ponašanje i takve odnose treba mijenjati, a mi to možemo učiniti i stoga glas za našu opciju znači ozbiljan i učinkovit rad na kandidaturi za sredstva iz EU fondova te direktnu suradnju s Vladom RH, odnosno baš ono čega je do sada nedostajalo i što sigurno možemo promijeniti kako bi nam bilo bolje jer, more se i mora bolje, zaključlio je Robert Starčević.