Prof. Ana Basta

Gospićka profesorica proslavila svoj zlatni i srebrni jubilej svojih učenika

Marin Smolčić

Foto N. Mraović

Foto N. Mraović

Okupila se moja generacija koja je u Gimnaziji maturirala 1969./70. godine. Na proslavu je došlo nas 18 i treba reći da su sve to fakultetski obrazovani ljudi – rekla je prof. Ana Basta koja se nakon 25 godina susrela i sa svojim učenicima ratne generacijeGOSPIĆ – Iako godine odmiču, svi se rado sjećamo dana iz mladosti. Zaborave se pojedine poteškoće, treme uoči testiranja, problemi doma i sve ono što čini život. U Gospiću su se tako okupili maturanti koji su iz školskih klupa izašli prije pola stoljeća! Jedna od njih je umirovljena prof. Ana Basta koja je imala dva razloga za slavlje.


– Okupila se moja generacija koja je u Gimnaziji maturirala 1969./70. godine. Na proslavu je došlo nas 18 i treba reći da su sve to fakultetski obrazovani ljudi. Među nama je i glasoviti hrvatski kirurg, emeritus dr. Mate Majerović, naš Matan koji je radeći u Zagrebu uvijek rado pomagao i liječio Ličane. Okupili smo se iz Zagreba, Rijeke, Crikvenice, Gospića… Sretni smo što smo se sastali, iako bi nas svakako bilo više da nije ove epidenije, ali i nakupljenih godina. Jedan od naših razrednika bio je i legendarni slikar prof. Stipe Golac čiji smo grob pohodili uoči ove proslave. Da je kojom srećom živ, prof. Golac bi svakako bio s nama. Uvijek nam je poklanjao svoje slike, aforizme, toplu riječ i iskrenost. Bili smo i u našoj gimnaziji i sreli brojne kolege, sjetili smo se pri tome mladosti i đačkih vremena – ushićeno nam je rekla profesorica koja je cijeli radni vijek provela u razredima.

Osim toga, prof. Ana Basta istog je dana proslavila još jedan jubilej – 25 godina od kada su klupe napustili njezini učenici ratne generacije.


– Ta djeca, a danas odrasli i ozbiljni ljudi, oni su doista sjajni! Proveli su najljepše godine života u ratu, idući u školu uz detonacije i fijuke metaka. Ipak su stasali u sjajne osobe, školovali se, rade, imaju obitelji… S tom generacijom se vrlo rado sastajem, uvijek se javimo jedni drugima i unatoč ratu, vežu nas mnoge lijepe uspomene iz 4.a razreda. Unatoč ratu, ta su djeca bila prva generacija koja je na maturalno putovanje išla u Španjolsku – naglasila nam je prof. Ana Basta koja često ističe da se uvijek diči jer je Gospićanka, rođena i odrasla u Perušiću.


U Gimnaziji Gospić je provela 43 godine kao profesorica, a četiri godine kao učenica. Svoj posao profesorice, kaže, ipak ne bi mijenjala ni za što na svijetu!