Intrigantna priča

GKL Rijeka: Praizvedba predstave “Sretna kućica” 4. lipnja

Kim Cuculić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Ova mala putujuća predstava, uz mogućnost održavanja radionica za djecu, približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava »sretna kućica«, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas - osvrnula se Lupi Alvir.Praizvedba predstave »Sretna kućica« bit će održana u četvrtak, 4. lipnja, u 18 i 20 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.


Kako je na konferenciji za novinare kazala ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir, ova predstava za najmlađe autorica Ivane Đule i Milice Sinkauz te u režiji Morane Dolenc nastala je prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas s ilustracijama Darka Macana.


– Slikovnica je napisana prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936. godine, i to na poticaj samih seljana. Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, dobiva i svoju lutkarsku inačicu te djeci jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnome svijetu, progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu, ustrajnosti i samoodricanju, koji uvijek donose plodove.
Ova mala putujuća predstava, uz mogućnost održavanja radionica za djecu, približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava »sretna kućica«, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas – osvrnula se Lupi Alvir.


Lutkarska monodrama


Predstavom »Sretna kućica« ujedno počinje obilježavanje 60. godišnjice Gradskog kazališta lutaka Rijeka, a ova je predstava i dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i nastaje u okviru programskog pravca Dječja kuća. Morana Dolenc već je u riječkom GKL-u režirala »Wandu Lavandu«, a ovom je prilikom pohvalila autorski tim »Sretne kućice« i izrazila zadovoljstvo što može raditi u »sretnoj kućici« kao što je Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Dolenc je opisala predstavu kao lutkarsku monodramu u kojoj Zlatko Vicić igra brojne likove. Bilo je riječi i o scenografiji i kreaciji lutaka Luči Vidanović, koja je pronašla inspiraciju u drvu i Gorskom kotaru. Oblikovatelj svjetla je Sanjin Seršić.


Za naše daske prikovani

Kako je kazala stručna suradnica GKL-a Vedrana Balen Spinčić, 60. godišnjicom Gradskog kazališta lutaka Rijeka bit će obilježen kontinuirani rad ovog kazališta, koje u današnjem prostoru djeluje 59 godina. Tom će se prigodom u atriju kazališta postaviti i retrospektivna izložba o radu GKL-a »Za naše daske prikovani… 60 godina«, čiji su koncept osmislile Vedrana Balen Spinčić, Luči Vidanović i Marija Volkmer, a izložbu postavile Marija Volkmer i Iva Katalinić. Otvorenje izložbe planirano je u četvrtak, 4. lipnja, u 17.45 sati. Kao inspiracija za naslov izložbe poslužio je »Veli Jože«, a izložba je koncipirana po dekadama i predstavit će likovno stvaralaštvo koje je obilježilo pojedino razdoblje.

Glazbu je skladao riječki multiinstrumentalist Sandi Bratonja, koji sada prvi put surađuje s GKL-om Rijeka. Od 1998. surađuje s Damirom Urbanom kao član glazbenog sastava »4«. Osnovao je i vlastiti sastav te istoimenu umjetničku udrugu »Sinteza«. Prema njegovim riječima, glazba je nastala iz sinergije redateljice, izvođača i njega kao skladatelja. Bratonja je motiv kućice opisao kao arhetip doma i zajedništva.


Nagrada Grada Rijeke


Zlatko Vicić, koji će »oživjeti« mnoge likove, kazao je da mu je bilo ugodno raditi na predstavi, koja je u vrijeme korone rađena i od kuće. Premijera »Sretne kućice«, naime, trebala je biti upravo uoči razdoblja pandemije koronavirusa pa je odgođena i bit će tek sada. S obzirom na ograničenja u gledalištu GKL-a, koje može primiti najviše 40-ak gledatelja, najavljen je premijerni ciklus predstava od 4. do 6. lipnja, a zatim slijede izvedbe do 20. lipnja.


Predstava je namijenjena za uzrast 3+ i traje 35 minuta.


Na konferenciji za novinare bili su i pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar i Jelena Milić, glavna voditeljica programa Dječja kuća u sklopu EPK-a.


Šarar je povukao paralelu, odnosno uočio kontrast između »Sretne kućice« koja govori o jednoj maloj knjižnici te premijere »Vježbanja života – drugi put« koje se bavi »velikim pričama«. Magdalena Lupi Alvir zaključila je konferenciju za novinare podsjećajući da je Gradsko kazalište lutaka Rijeka ovogodišnji dobitnik Nagrade Grada Rijeke za izuzetne umjetničke dosege i posvećenost lutkarskom i edukativnom radu za djecu. Ovo je kazalište i dobitnik brojnih nagrada od strane struke i publike.