Održiva i bolja od plastike

Genijalan izum 23-godišnjeg znanstvenika – bioplastika od manga i morskih algi

P. N.

Montinolaina bioplastika ne samo da je održiva, već je i bolja od plastike koju trenutno koristimoJeste li ikada čuli za dugoživce? Simpatični su to mikroskopski i bucmaste vodene životinje koje su zbog svog izgleda dobile nadimak “vodeni medvjedići”, a živjet će dugo nakon izumiranja ljudi.


Mikroplastika, maleni, netopljivi demoni, su poput njihovih zlih blizanaca: nevidljivi predmeti koji onečišćuju svaku pukotinu zemlje, od dubina Zemljinih oceana do soli koju koristimo kao začin. Kao i vodeni medvjedići, mikroplastika će živjeti dugo – puno duže nego što želimo.


U potrazi za održivim alternativama iz plastike, 23-godišnji stažist s Instituta za biološku kemiju na Academia Sinica u Tajvanu pronašao je novi biorazgradivi materijal. Denxybel Montinola, rodom iz Cebua na Filipinima, izradio je bioplastiku koristeći bio-polimere poznate pod nazivom pektin i karagenan, koji potječu algi i kore manga, prenosi VICE.
Dio razloga zbog kojeg je Montinola koristio koru manga i morsku travu je zbog njihovog obilja. Mango i morske alge dva su od prvih deset filipinskih izvoza. Možda bi se u budućnosti ova bioplastika mogla postati jedan od najvećih doprinosa Filipina svijetu?


Montinolaina bioplastika ne samo da je održiva, već je i bolja od plastike koju trenutno koristimo. Potpuno je topiva u vodi, što znači da će se potpuno otopiti u vodi i neće razgraditi u sitne plastične čestice. Tako da postoji smanjena vjerojatnost da vam sljedeći obrok postane mikroplastika.


Dovoljno je čvrsta da oponaša pokrete našeg tijela. “Ne samo da možemo napraviti bioplastiku iz nje, već možemo stvoriti i tkivo koje štiti spaljeno područje naše kože ili zaustavlja lokalno krvarenje”, rekao je Montinola.


Tko bi pomislio da će mango i morske trave stvoriti tako dobitnu kombinaciju?