Dan Mediterana

FOTO Koncert koji povezuje. Bili smo na sjajnoj večeri svjetske i etno glazbe u OKC Palach

Valentina Botica

Foto Ana Križanec

Foto Ana KrižanecU utorak se u OKC Palach slavio Mediteran: 28. studenog obilježava se Međunarodni dan Mediterana, što je bila izvrsna prilika da se ovaj klub ispuni zvukovima arapskih ljestvica, bliskoističnih i afričkih bubnjeva, ali i kvarnerskih napjeva, ali prije svega se ispunio odličnom energijom, zajedništvom i prihvaćanjem.


U sklopu događaja fondacije Anna Lindh, riječka udruga Ri Rock obilježila je ovaj dan koncertom novih i starih glazbenika, raznih iskustava i glazbene podloge. Tako je večer započela uz impresivnu energiju i vrlo pozitivnu atmosferu sastava Rinkluzija Banda – ove je večeri brojao čak 16 izvođača koji su jedva stali na pozornicu u tolikom broju, a publika ih je podržala glasnim pljeskom i veselim plesom. Rinkluzija Band svirao je više i manje poznate pjesme i napjeve u vlastitoj verziji, a unatoč nekoliko izmjena sastava „u zadnji čas“, sve potencijalne poteškoće bile su nevidljive publici i dobro prekrivene velikim osmijesima i energičnom glazbom.


Foto galerija: Dan Mediterana u Palachu Foto: Ana Križanec


Zvijezda večeri bio je cijenjen i talentiran glazbenik Zoran Majstorović, koji je sa svojim sastavom Atma Mundi Ensemble preuzeo pozornicu iza 21 sat. U njegovom stvaralaštvu, multiinstrumelizam zauzima središnje mjesto te je glavna odrednica i ovog koncerta, a to je spajanje prividno nespojivih kultura kroz glazbu. Izveo je autorsku glazbu koja se temelji na glazbenim motivima iz različitih dijelova svijeta, s time da je naglasak stavio na hrvatske i mediteranske glazbene motive, kao i tradicionalnu glazbu iz zemalja Mediterana.
Kako bi večer bila upotpunjena motivima zajedničke kulture, prihvaćanja i inkluzije, Majstorović i Rinkluzija za kraj su koncerta improvizirano spojili snage i talente te impresionirali bogatom i snažnom izvedbom himne Roma, „Đelem, đelem“.