PRIGODNO IZDANJE

Filozofski fakultet izdao zbornik u čast profesora emeritusa Branka Rafajca

Ingrid Šestan Kučić

Radi se o poznatom, uvaženom i priznatom profesoru u široj akademskoj zajednici, koji je čak četiri mandata bio dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci za koji je vezan njegov cijeli profesionalni radRIJEKA – »U mreži paradigmi: pogled prema horizontu istraživanja u odgoju i obrazovanju« naziv je jučer predstavljenog zbornika u čast dr. Branka Rafajca, profesora emeritusa.


Izdanje je predstavljeno u okviru jubilarnih, desetih, Dana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a ujedno predstavlja i dar djelatnika te institucije prof. Rafajcu za njegov 70. rođendan. Navodeći kako je Filozofski fakultet uspostavio običaj izdavanja zbornika u čast umirovljenih profesora dekanica, prof.dr. Ines Srdoč Konestra, istaknula je da se radi o poznatom, uvaženom i priznatom profesoru u široj akademskoj zajednici. Naime, prof. Rafajac je u čak četiri mandata bio dekan riječkog Filozofskog fakulteta za koji je vezan njegov cijeli profesionalni rad te je odigrao značajnu ulogu u njegovoj izgradnji. U dva mandata bio je član Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje te je u dva navrata dobio i državnu nagradu »Ivan Filipović«, posljednji put prije tri godine za životno djelo.


Jedna od urednica zbornika, pročelnica Odsjeka za pedagogiju, izv. prof. dr. Nena Rončević ustvrdila je da je prof. Rafajac ostavio neizbrisiv trag u znanosti, nastavi i u upravljanju visokoškolskom institucijom. Uz nju izdanje su uredile i prof. dr. Vesna Kovač te Zlatka Gregorović Belaić. Pojašnjavajući da se zbornik sastoji od dva dijela, prof. dr. Kovač je kazala kako je prvi dio posvećen profesionalnoj karijeri prof. Rafajca te sadrži i intervju s njim, dok drugi dio sadrži znanstvene radove njegovih kolega i otvoren je za različite istraživačke paradigme.
– Profesor Rafajac je bio član Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje gdje je recenzirao više desetaka studijskih programa, a kao koordinator za društvene znanosti pri prvoj akreditaciji studijskih programa po bolonjskim načelima izradio je završna izvješća za više od stotinu studijskih programa. Koautor je kriterija procedura i instrumentarija za vanjsko vrednovanje ustanova visokog obrazovanja, a u ulozi predsjednika povjerenstava za vanjsko vrednovanje izvršio je prva četiri vanjska vrednovanja visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj i izradio ogledne primjerke izvješća. Bio je i član ekspertne skupine za izradu Strategije visokog obrazovanja u Hrvatskoj i pritom vodio radnu grupu za izradu prijedloga strukture poslova i radnih opterećenja sveučilišnih djelatnika, istaknula je prof. dr. Kovač.


Zahvaljujući se kolegama na darovanom zborniku prof. Rafajac je zaključio da je bio jedan od rijetkih sretnika koji je imao privilegij raditi s osobama koje imaju dušu, istaknuvši da kada se osvrne na sve ono što je radio, najveće mu zadovoljstvo predstavljaju upravo ljudi s kojima je radio.