Crna i siva lista

EU namjerava izbrisati Švicarsku i Ujedinjene Arapske Emirate s liste poreznih oaza

Hina

Zadržat će na popisu poreznih oaza Američku Samou, Guam i Američke djevičanske otoke, pokazuje dokument Europske unije. Bruxelles redovno ažurira liste, isključujući zemlje koje su poboljšale poreznu regulativu ili dodajući noveBRUXELLES Ministri financija Europske unije spremaju se izbrisati s popisa poreznih oaza Ujedinjene Arapske Emirate i Švicarsku a zadržat će Američku Samou, Guam i Američke djevičanske otoke, pokazuje dokument Europske unije.


EU je uspostavio crnu i sivu listu poreznih oaza u prosincu 2017. godine nakon što su novinari otkrili složene manevre kojima kompanije i bogati pojedinci nastoje smanjiti porezne obaveze.


Crna lista obuhvaća zemlje koje ne surađuju s EU-om u poreznim pitanjima. Mjesto na crnoj listi za njih znači lošu reputaciju i strože kontrole u transakcijama s EU-om.
Na sivoj su pak listi zemlje koje imaju neadekvatne porezne standarde ali su se obavezale izmijeniti propise u skladu s europskim zahtjevima.


Bruxelles redovno ažurira liste, isključujući zemlje koje su poboljšale poreznu regulativu ili dodajući nove.


Očekuje se da će na sastanku 10. listopada ministri financija EU-a izbrisati s crne liste Ujedinjene Arapske Emirate i Maršalske otoke u Tihom oceanu. U tom bi slučaju na listi ostalo devet zemalja


– Belize, Fidži, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago, Vanuatu i tri američka prekomorska teritorija.


Uključivanje američkih teritorija na crnu listu već dugo izaziva napetosti u odnosima SAD-a i EU-a koji su proteklih dana dodatno pogoršani nakon WTO-ova odobrenja američkih kompenzacijskih carina na uvoz iz EU-a zbog nepropisnih europskih subvencija Airbusu.


Ujedinjeni Arapski Emirati trebali bi biti izbrisani s liste budući da su u rujnu usvojili nove propise o poreznim strukturama, stoji u dokumentu EU-a. Ta zemlja inače ne naplaćuje korporativne poreze pa je zanimljiva kompanijama u potrazi za porezima manjim od onih u zemljama u kojima posluju.


Ta činjenica sama po sebi ne bi joj priskrbila mjesto na europskoj list ali je Bruxelles – kako bi smanjio rizik izbjegavanja poreza – zatražio od vlasti da ubuduće registriraju samo one kompanije koje kod njih i posluju.


Švicarska bi pak idućeg tjedna trebala biti izbrisana s europske sive liste poreznih oaza zahvaljujući poreznoj reformi koja je, prema dokumentu EU-a, dovoljna da se ispune europski standardi.Srbija, Albanija, Kostarika i Mauricijus također će idućeg tjedna biti izbrisani s europske sive liste poreznih oaza, na kojoj će pak ostati zemlje poput Kajmanskih otoka, Turske, Bahama i Bermuda, dodaje Reuters.