PH u automobilizmu

Domagoju Perekoviću 27. Nagrada Stubičkih Toplica i prva utrka na otvaranju nove automobilističke sezone

Miroslav Krpan

Matija Jurišić/Foto M. KRPAN

Matija Jurišić/Foto M. KRPAN

Na pobjedničko postolje »generalke« uz Perekovića je stao mladi Riječanin, 18-godišnji Matija JurišićPILA Utrkom Zagreb Open – 27. Nagrada Stubičkih Toplica – In memoriam Berislav Čegelj u organizaciji zagrebačkog Autokluba INA Delta startala je nova automobilistička sezona Prvenstva Republike Hrvatske na brdskim stazama. Na zagorskom usponu na Sljeme, stazi Pila-Hunjka, u duljini 5.510 metara, nastupilo je 70 vozača iz 25 hrvatskih klubova. Poslije niza godina bila je ovo isključivo utrka domaćih vozača, a već su prvi ogledi naznačili da će sezona biti krajnje zanimljiva i neizvjesna.


Zagrebački automobilist Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb), u svom robusnom Mitsubitshi Lanceru Evo IX, prikazao je najbolje vožnje, od kojih je prva u vremenu 2:52,020 minuta, prosjekom 115,3 km/sat ujedno novi rekord sljemenske staze Kategorije I (turistička vozila) kojim je za nepunu sekundu popravio vrijeme koje je 2018. godine vozio Slovenac Milan Bubnič. Pereković je na Sljemenu posljednji put pobijedio 2017. godine, a ovim je rezultatom na najbolji način otvorio sezonu u kojoj »puca« na titulu državnog prvaka. Njegov najveći rival, sugrađanin Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica), bio je prebrz u završnici prve vožnje, svojim Seat Leonom zanio se u jednom zavoju i to je bio kraj nadanjima u dobar rezultat ili eventualnu pobjedu.


Na pobjedničko postolje »generalke« uz Perekovića je stao mladi Riječanin, 18-godišnji Matija Jurišić, koji je već na početku svoje druge automobilističke sezone pobjedom u Grupi A i drugim mjestom Kategorije I opravdao status najuspješnijeg automobilista i juniora sezone 2020., te najveće iznenađenje otvorenja brdske sezone, Zagrepčanin Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj), višestruki pobjednik i prvak disciplina autoslalom i formula driver.
Mladi Jurišić, vozeći Škodu Fabiju S2000, odradio je dvije vrhunske vožnje kojima je za nepune tri sekunde bio brži od Belinića, trećeplasiranog u »generalki«, koji je svojim Renault Cliom Cup 2.0 prikazao izvrsne vožnje i naznačio da će i na brdskim stazama ove sezone igrati važnu ulogu.


Trojica vozača AK Dubrovnik Racing osvojila su pobjedničko postolje grupe N. Gotovo deset sekundi prednosti, u Mitsubishi Lanceru Evo VIII, bilo je presudno za pobjedu Filipa Križanića Bijelića ispred Nikole Radnjića (Honda Civic TypeR), dok je trećim mjestom u novu sezonu ušao prošlogodišnji državni prvak grupe N, Đivo Franić (Honda Civic 1.6). Jurišić je u Grupi A, u konkurenciji 14 automobilista, bio uspješniji od mladog Martina Ravenščaka i njegovog oca Krešimira, koji su u Ford Fiestama Rally 4 bili svojevrsni aduti AKK Sveta Nedelja, uz četvrtoplasiranog Bornu Vlašića za ekipnu pobjedu svog kluba na sljemenskoj stazi. Presudilo je pola boda prednosti ispred trojca višestrukih ekipnih prvaka AK Dubrovnik Racing, svih iz grupe N. U grupi E1, uz pobjednika Perekovića i drugoplasiranog Belinića, do treće je pozicije, vremenima dviju bodovnih vožnji, stigao Splićanin Ante Alduk (AKK Fly with Kolman) u VW Golfu IV 3.2 Turbo.


U konkurenciji PH-a povijesnih vozila slavio je Igor Vičević iz AK Rijeka, ispred Dina Ćućića i Karla Grabara, koji su uz Hrvoja Ćubelića donijeli prestižnu pobjedu ekipi svog Autokluba Opatija.