Predškolci

Do sutra izjašnjavanje roditelja o korištenju vrtića: U vrtićkim skupinama bit će 9, a u jasličkim petero djece

Ingrid Šestan Kučić

Do sutra izjašnjavanje roditelja o korištenju vrtića: U vrtićkim skupinama bit će 9, a u jasličkim petero djece

Do sutra izjašnjavanje roditelja o korištenju vrtića: U vrtićkim skupinama bit će 9, a u jasličkim petero djece

Rad će biti organiziran u turnusima po 14 dana. Tijekom jednog turnusa u vrtiću mogu boraviti samo prethodno prijavljena djeca. Prvi turnus je od 11. do 24. svibnja, a drugi je od 25. svibnja do 7. lipnjaRavnatelji vrtića čiji je osnivač Grad Rijeka jučer su održali sastanak na kojem su usuglašena postupanja vezano za ponovno otvaranje predškolskih ustanova od 11. svibnja. Svi roditelji koji namjeravaju koristiti usluge jednog od riječkih vrtića do srijede će morati ispuniti anketu, kao i poseban upitnik, koji će biti objavljeni na web stranicama vrtića Rijeka, More i Sušak, a prema riječima ravnateljice najvećeg riječkog vrtića, Dječjeg vrtića Rijeka, Davorke Guštin, u svim će vrtićima rad s predškolcima biti organiziran na isti način.


– Prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vrtićke će skupine imati do 9 djece, a za jasličke smo se skupine dogovorili da imaju najviše petero djece. Rad će biti organiziran u turnusima po 14 dana. Tijekom jednog turnusa u vrtiću mogu boraviti samo prethodno prijavljena djeca.


Skupine od 9 djece će se formirati u skladu s podacima o vremenu djetetovog dolaska navedenom u anketi. Prvi turnus je od 11. do 24. svibnja, a drugi je od 25. svibnja do 7. lipnja, navodi Guštin.
Rad u turnusima za raditelje znači da svi oni koji do srijede ne prijave dijete za prvi turnus u vrtiću neće moći smjestiti dijete u predškolsku ustanovu sve do 25. svibnja kada počne drugi turnus.


– U već formirane skupine 14 dana neće moći doći novo dijete. Roditelji imaju mogućnost već sada prijaviti dijete za drugi turnus ukoliko znaju da će im biti potrebna vrtićka usluga, kaže Guštin.


Već sada se može najaviti i da dijete u vrtići više ove pedagoške godine neće dolaziti, a ravnateljica kaže kako vjeruje da će takvu mogućnost prvenstveno iskoristiti roditelji predškolaca.


– Također odlukom gradonačelnika roditelji čija djeca neće pohađati vrtić bit će oslobođeni svih oblika plaćanja pa i paušala sve do potpune normalizacije rada. Očekujemo da će roditelji poslušati naš apel i da će u vrtić doći djeca koja zaista nemaju alternativu čuvanja, ističe ravnateljica.


Nova pravila nalažu i da roditelji u vrtićke objekte neće moći uči, već će prihvat i predaju djece na vratima vrtića vršiti dežurni odgajatelj. Srijeda kao rok, dodaje Guštin, za izjašnjavanje roditelja o korištenju vrtićkih usluga stavljena je iz razloga kako bi se do kraja tjedna mogao organizirati rad za idući tjedan te kako bi se provele sve potrebne epidemiološke mjere.