Slučaj Rogan

Crosby, Stills i Nash se vratili na Spotify nakon pet mjeseci bojkota. Neil Young ostao nepokolebljiv

T.I.

Kad se otvori album „Deja Vu“ iz 1970. Crosbyja, Stillsa, Nasha i Younga, pjesme po kojima je taj album možda i najpoznatiji, „Helpless“ Neila Younga i „Woodstock“ koju je napisala Joni Mitchell i dalje su nedostupne za strimanje, odnosno preslušavanjeNakon pet mjeseci bojkota, legendarni kantautorski trojac Crosby, Stills i Nash vratio se na najveći svjetski servis za strimanje glazbe, odnosno njihova glazba je ponovno dostupna za preslušavanje.


Ali, nije se vratio njihov stari kompanjon Neil Young s koji je sve i počelo, odnosno koji je krajem prošle godine u jeku pandemije upozorio da se na popularnim podcastima Spotifyja, odnosno onom najpopularnijem kojeg vodi Joe Rogan, šire dezinformacije o cjepivima i koronovirusu.


Prije pet mjeseci Neil Young je pozvao Spotify da ukloni sporne Roganove emisije zbog kojih se bunila i znanstvena zajednica, i to tako da im je dao neku vrstu ultimatuma.
„Mogu imati Rogana ili Younga. Ne jednog i drugog.“


Spotify je ipak stao uz Rogana kao svoju zlatnu koku s obzirom da njegov podcast prati preko deset milijuna ljudi po emisiji, a  Youngu nije preostalo ništa drugo nego da se njegova glazba makne s platforme.


Znalo se da  Youngov primjer neće izazvati egzodus, ali je njegova akcija dobro uzdrmala reputaciju Spotifyja, posebno zato jer je nakon Younga istupila i India.Arie s kompilacijom Roganovih rasističkih izjava. Uglavnom, Younga su u znak podrške slijedili njegovi glazbeni kompanjoni, osim Cosbyja, Stillsa i Nasha s kojima je u prošlosti znao imati i  razmirica povukli su svoj katalog, pa onda član njegova pratećeg benda Crazy Horse i dugogodišnji gitarsit u Springsteenovom E Street bandu Nils Lofgren, te Joni Mitchell.


Sad je Graham Nash objavio da je Spotify u međuvremenu poduzeo pozitivne korake u sprječavanju širenja dezinformacija vezanih u uz cjepiva i COVID, pa su se odlučili vratiti svoje kataloge na uživanje ljubiteljima glazbe, uz napomenu da će prihod od strimanja sa Spotifyja u prvih mjesec dana donirati u dobrotvorne svrhe.


S druge pak strane pjesme u kojima su autorski sudjelovali Neil Young i Joni Mitchell i dalje ostaju nedostupne. Recimo, kad se otvori album „Deja Vu“ iz 1970. Crosbyja, Stillsa, Nasha i Younga, pjesme po kojima je taj album možda i najpoznatiji, „Helpless“ Neila Younga i „Woodstock“ koju je napisala Joni Mitchell i dalje su nedostupne za strimanje, odnosno preslušavanje.


Očito stari, nepokolebljivi rocker Neil Young drži do svoje riječi. Joe Rogan, nakon niza kontroverzi  i dalje drži svoj podcast na Spotifyju; dakle, i dalje nema mjesta za Younga na najvećoj glazbenoj striming platformi.