Beauty trendovi

Clean beauty proizvodi: Novi trend u kozmetičkoj industriji koji godi zdravlju, ljepoti i okolišu

P. N.

Beauty industrija jedna je od najrazvijenih u svijetu pa iz mjeseca u mjesec na tržište plasira novitete, predstavlja nove i zdravije pristupe njezi kože, unaprjeđuje formule i podiže svijest o važnosti uvođenja prirodne kozmetike u svakodnevne beauty rituale. A kakvi su to clean beauty proizvodi?U posljednje se vrijeme sve češće spominju termini kao što su „chemical free“, „non-toxic“, „green“, „eco“, “cleanwashing” i sl. No, što oni znače i koliko je važno koristiti proizvode s ovim oznakama?


Prema tvrtki za istraživanje tržišta Mintel, 92% nas koristi sredstvo za čišćenje lica, 66% dnevnu kremu i 48% noćnu kremu, piše The Guardian.


S obzirom na ove pokazatelje, lako je pretpostaviti kako kozmetičku industriju čeka rast i svijetla budućnost s velikim porastom (i u segmentu zarade i u segmentu popularnosti).
Sve brže i jednostavnije širenje informacija, pogotovo putem društvenih mreža, odigralo je ključnu ulogu u zaokretu u kozmetičkom svijetu. Razni tutorijali, savjeti, testiomonijali, recenzije i preporuke na društvenim mrežama, praćeni fotografijama i video sadržajem, podigli su svijest konzumenata i dodatno nadgradili njihove beauty rituale. Od čišćenja kože, hidratizacije do nanošenja make upa – suvremene žene, a sve više i muškarci odgovornije i intenzivnije brinu o zdravlju i izgledu kože, kose i noktiju. Prirodan, njegovan, blistav i baršunast izgled, jednostavno je must have. Kako ga postići? Beauty znalci i estetske savjetnice ističu da je ključno čitati sastojke na ambalaži proizvoda, informirati se i odabrati proizvode koji najbolje odgovaraju vašem tipu kože i kose.


A ekološka osviještenost te cruelty free i fair trade pokreti, također su se nadovezali u priču o vođenju računa kakve proizvode biramo za osobnu njegu. Jesu li proizvodi testirani na životinjama, kako su uzgojene namirnice, jesu li kozmetičke tvrtke otkupile te iste namirnice po fer cijenama… Sve su to uvjeti koje bi trebao zadovoljiti beauty proizvod. Da, mora biti dobro za mene, ali po pravednim uvjetima, moto je nove generacije beauty influencerica. 


Clean beauty proizvodi sve su češći predmet rasprave


Riječ je o trendu koji je nastao kao rezultat eliminacije štetnih sastojaka za naš organizam. Riječ je o parabenima, silikonima, ftalatima, deterdžentima (SLS), kemijskim filterima, alkoholima, naftnim derivatima, umjetnim bojilima, mirisima te alergenim sastojca poput nekih eteričnih ulja.


Clean beauty proizvodi su netoksični, a učinkoviti. Obliluju prirodnim aktivnim sastojcima zbog kojih je koža meka, nahranjena i ujednačena, svi su sastojci transparetno prikazani, ne testiraju se na životinjama, proizvođači sastojke dopremaju iz provjerenih izvora te se pri njihovom kreiranju ponašaju odgovorno prema prirodi.


Važno je naglasiti kako sastojak može biti prirodan ili organski, ali to ne znači da nema nikakve šanse da imate negativne ili alergijske reakcije na njega, stoga je važno biti svjesan onoga što koristite i kako vaše tijelo reagira.