Forum 2020

Civilno društvo kritizira vladu što je u prioritetima predsjedanja EU-om zapostavila vladavinu prava i ljudska prava

HinaZAGREB Udruge civilnog društva kritizirale su u četvrtak vladu što u prioritetima hrvatskog predsjedanja EU-om nije dovoljno istaknula vladavinu prava i stanje ljudskih prava koje smatraju gorućim pitanjem u Uniji.


Organizacije okupljene u Forum 2020 također žale što Banski dvori nisu konzultirali civilno društvo ni Hrvatski sabor što je, kažu, uobičajena europska i demokratska praksa.


Unatoč najavama ministra pravosuđa da će veći naglasak biti na vladavini prava, taj je prioritet redefiniran i nije visoko istaknut, kažu u priopćenju.
»Nadamo da će Hrvatska predsjedati na europski i demokratski način, uključujući u predsjedanje i organizacije civilnog društva, Hrvatski sabor i ostale demokratske dionike«, ističu aktivisti.


Europa koja se razvija, koja povezuje, štiti i Europa koja je utjecajna na globalnoj razini četiri su krovna područja hrvatskog predsjedanja EU-om u prvom polugodištu iduće godine, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.


Vezano uz prioritet »Europa koja raste«, u Forumu 2020 smatraju da ga ne bi trebalo postaviti bez paralelne odgovornosti o vrsti rasta i nauštrb koga ili čega Europa želi rasti.


Također ne drže najsretnijim rješenjem da se pod sloganom »Europa koja štiti« raspravlja o migracijama i izbjeglicama, što bi moglo imati pogrešne konotacije i osnažiti antidemokratske snage u EU.


U udrugama pozdravljaju odluku vlade da će tijekom predsjedanja fokusirano raditi na proširenju EU-a na zapadni Balkan i očekuju da predano radi na postizanju političkog suglasja na razini Vijeća EU-a o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.


»To je od presudnog značaja za demokratizaciju, vladavinu prava i razvoj ne samo tih zemalja već cijele regije. To je jasan zajednički interes i civilnog društva i vlade, a nadamo se i čitave EU«, stoji u priopćenju.


Forum 2020 među ostalima čine Centar za mirovne studije, Mreža mladih Hrvatske, Kuća ljudskih prava, Gong, BaBe, Zelena akcija, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Ženska soba – Centar za seksualna prava.