Covid-19

Bugarska zatvara škole i restorane, Rusija i Poljska imaju rekordne brojeve umrlih

Hina

Prosvjedi u Bugarskoj zbog uvođenja strogih mjera / Foto: REUTERS

Prosvjedi u Bugarskoj zbog uvođenja strogih mjera / Foto: REUTERS

Kao i većina srednje i istočne Europe, Bugarska se dobro nosila s pandemijom koronavirusa na proljeće, no na jesen je virus buknuoBugarska je u srijedu najavila zatvaranje škola, restorana, trgovačkih centara i teretana do 21. prosinca dok se kao i ostatak istoka Europe teško bori protiv širenja koronavirusa.


Pod novim mjerama će se škole i sveučilišta prebaciti na nastavu putem interneta, a vrtići će biti zatvoreni.


Privatna okupljanja ograničena su na 15 ljudi, a svi restorani, kafići i noćni klubovi bit će zatvoreni. Turistička putovanja u državi i inozemstvu zabranjena su.
Nakon prosvjeda poduzetnika vlada je ipak odlučila dopustiti rad manjim dućanima, a sportska događanja smiju se odvijati bez gledatelja. Kazališta smiju primiti samo 30 posto kapaciteta.


Restrikcije na snagu stupaju kasno u petak kako bi smanjile pritisak na zdravstveni sustav u toj državi od 7 milijuna stanovnika, prenosi Reuters.


„Samo jedna stvar dokazano utječe na koronavirus – smanjivanje društvenih kontakata ili karantena. Kako bi ublažili pritisak na bolnice koje su na rubu, uvodimo ove mjere na tri tjedna“, objavio je premijer Bojko Borisov.


Kao i većina srednje i istočne Europe, Bugarska se dobro nosila s pandemijom koronavirusa na proljeće, no na jesen je virus buknuo. U srijedu je imala 4382 nova slučaja zaraze, čime je ukupan broj od početka pandemije narastao na gotovo 130 tisuća. Ukupno je umrlo 3226 ljudi.


Poljska je pak u srijedu imala rekordan broj umrlih zbog koronavirusa, njih 674, s više od 15 tisuća novozaraženih.


Iako je broj novih slučajeva manji u usporedbi s rekordnim razinama od oko 27 tisuća početkom studenoga, proteklih dana raste broj umrlih. Ukupno je umrlo gotovo 15 tisuća ljudi, a zaraženo je bilo 924 tisuće ljudi.


Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski u srijedu je upozorio protiv pretjeranog ublažavanja mjera uoči Božića kako bi se izbjegao treći val zaraze.


I Rusija u srijedu ima rekordan broj umrlih, njih 507, čime je ukupan broj narastao na 37.538.


Ruske vlasti potvrdile su 23.675 novih slučajeva zaraze, pa ukupan broj od početka pandemije iznosi 2.162.503.