Sukob među braniteljima

Bivši suborac iz Tigrova prijeti Medvedu još nekim ranije napravljenim snimkama: ‘Sve ću objaviti!’

Dražen Ciglenečki

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Tjerali su zeca, ali, kao što je netko rekao, sada će istjerati King Konga. Sve ću objaviti, poručuje VučemilovićZAGREB – Nakon Ministarstva hrvatskih branitelja, jučer su se počele javljati i braniteljske udruge koje oštro osuđuju Iliju Vučemilovića i izražavaju čvrstu podršku Medvedu.


– Svi prisutni ostali su smireni i već na licu mjesta osudili taj ispad. Sada kada je u javnost dospjela tajno snimljena snimka, želimo i javno osuditi ovaj, za nas, sramotni ispad i kukavički čin tajnog snimanja i plasiranja snimke u javnost. Ovaj čin nema za cilj pridonijeti svečanoj i dostojanstvenoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, nego unošenje nemira među stradalničku i braniteljsku populaciju te promociju i veličanje samoga sebe. Još jednom dajemo punu podršku ministru Tomi Medvedu i njegovim suradnicima na ustrajnom i predanom radu pri rješavanju problema braniteljske populacije i svih stradalnika Domovinskog rata, navodi se u priopćenju dviju udruga koje okupljaju roditelje poginulih branitelja te branitelje liječene od PTSP-a.


Jedna je pak snimka sastanka s predstavnicima braniteljskih udruga možda presudno odredila političku karijeru Zorana Milanovića. U predizbornoj kampanji 2016., njegovi su mu suradnici s ljudima koji su vodili maratonski prosvjed branitelja, dogovorili razgovor u sjedištu SDP-a. Pričalo se tada otvoreno o nizu tema, a Milanovićevi gosti su to sve snimili na mobitel i plasirali u medije. S obzirom na to da je on tom prilikom izgovorio i neke vrlo kontroverzne stvari, poput one da mu majka nije bila vojna lekarka, Milanović je postao predmet kritika i onih koji mu inače nisu bili neskloni i bio je to vjerojatno jedan od glavnih razloga izbornog poraza koalicije predvođene SDP-om.


Isplanirani istup
Snimka sastanka Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, održanog u četvrtak u prostorijama Ministarstva hrvatskih branitelja, nije tako eksplozivna, ali već dosad je stvorila dosta problema potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu, ministru hrvatskih branitelja.


A Ilija Vučemilović, koji je snimio dio ovog sastanka na kojem su bili i čelnici brojnih braniteljskih udruga, najavljuje da to nije kraj. On, naime, rekao nam je jučer, posjeduje i snimke nekih ranijih razgovora s Medvedom, uglavnom u vezi s prijedlogom zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, i njih također namjerava postupno puštati u javnosti. U subotu navečer se o snimci koju je objavio i naš list očitovalo Ministarstvo hrvatskih branitelja. Nisu u priopćenju imenovali Vučemilovića, nekadašnjeg pripadnika Prve gardijske brigade Tigrovi, ali je jasno da su se na njega referirali.– Svoj, očito unaprijed planirani istup, čelnik jedne od braniteljskih udruga sam je tajno snimao te je odgovoran za neovlašteno snimanje ovog događaja i distribuciju na društvenim mrežama i drugim medijima. Isto tako, iznio je niz neistina vezanih za prijašnja obilježavanja i organizatore, ističe se u priopćenju koje je potpisao državni tajnik Špiro Janović. Dva su detalja u njemu posebno zanimljiva, tvrdnje da je Vučemilović, u svojoj tajnoj misiji, pokušao unijeti nemir i podijeliti branitelje i stradalnike Domovinskog rata, kao i da je on zapravo izmanipuliran pojedinac koji je pristao biti »provoditelj i izvršitelj nečijih skrivenih zlonamjera.


Najavio snimanje


Zamolili smo jučer državnog tajnika Janovića za objašnjenje koga to u njegovom Ministarstvu sumnjiče da stoji iza Vučemilovića, ali on nas je uputio na njihovu press službu čiji odgovor još nismo dobili.


Vučemilović najavljuje da će ovakvih snimki biti još.


– Neka mi odgovore stručnjaci kako sam to ja u četvrtak tajno sam sebe snimio. Na snimci se, osim mene, čuju isključivo oni koji su mi upadali u riječ, nitko drugi. Nadalje, bila su i naša tri sastanka u Ministarstvu na kojima se od nas tražilo da damo svoje sugestije o zakonu o civilnim stradalnicima. Svaki put sam prije izlaganja rekao da ja to snimam kako bi se naknadno izbjeglo bilo kakve nejasnoće. Sve ću to objaviti i to zato što su nas lagali i prevarili. Ništa od onoga što smo predlagali nije prihvaćeno.


Do jučer smo ovakvu politiku proglašavali veleizdajničkom, a danas se tvrdi da je to domoljubno i dobro za Hrvatsku. Za mene je taj zakon jednako štetan kao i prije šest godina. Tada je on tek bio u pripremi, nismo ni znali točno što bi u njemu trebalo biti, ali mi smo ga zaustavili. Stranka koja ga je radila, SDP, danas hvali zakon koji je donio Sabor kao poboljšanu verziju njihovog zakona. Tko je to onda, pitam se, izmanipuliran, licemjeran i prodana duša. Tjerali su zeca, ali, kao što je netko rekao, sada će istjerati King Konga. Sve ću objaviti, poručuje Vučemilović.


Vučemilović: Sad sam unutarnji neprijatelj


– Ja sam prije šest godina nalijepio tamo ploču Ministarstvo hrvatskih branitelja, drago mi je da se i danas tako zovu. No, mene sada svrstavaju u unutarnjeg neprijatelja, kao da smo opet u vremenu komunizma. Optužili su me da su me neki izmanipulirali i poslali u tajnu misiju, ne znam samo koji su to. Kad sam prije šest godina objavio snimku, nitko mi od njih nije prigovorio da sam izmanipuliran i pitao me za koga radim, kazao nam je Vučemilović. Iz njegovih riječi proizlazi da on ima itekako veze i sa snimkom spomenutog sastanka na Iblerovom trgu.