Jelena Jindra

Autorica tekstova zbog kojih je sud “zabranio novinarstvo”: Privremenim sudskim mjerama se i djeca oduzimaju nenasilnim roditeljima

Hina

Ilustracija: Sergej Drechsler

Ilustracija: Sergej Drechsler

Rekla je i kako bi bilo najvažnije evaluirati stručne radove u Poliklinici od 2006., od kada se, prema njezinim podacima, ondje ispisuju nalazi otuđenja od roditelja.ZAGREB – Novinarka neprofitnog portala H-Alter Jelena Jindra izjavila je u četvrtak kako se privremenim sudskim mjerama i djeca oduzimaju nenasilnim roditeljima pa je ne čudi da se neki tekstovi pokušavaju oduzeti na isti način.


Odlukom zagrebačkog Općinskog suda H-Alteru je privremeno zabranjeno pisati tekstove o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander.


Moram priznati da mi je, nakon što sam se godinu i pol dana bavila ovom temom, ta odluka očekivana. Privremenim sudskim odlukama – na temelju mišljenja Poliklinike da je nenasilan roditelj ustvari otuđujući roditelj i zlostavljač djece – na isti način se oduzimaju djeca pa me ne čudi da se oduzimaju i tekstovi, odnosno novinarima i urednicima pravo na informiranje javnosti o tome što se događa unutar sustava za zaštitu djece i obitelji, rekla je Jindra u razgovoru za Hinu.
Smatra kako je to cenzura, ali i modus operandi ravnateljice Buljan Flander.


“Prema mojim istraživanjima i javno dostupnim podacima od 2005. godine kada je izbila afera ‘Pravobraniteljica’, u koju je bila uključena udruga Hrabri telefon i ravnateljica Poliklinike, novinari su pisali o tome da je potpuno nevjerojatno da ona uopće ostaje ravnateljicom, s obzirom na to da je pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko te 2005. dala ostavku zbog toga što je primila prijetnje smrću preko predsjednika Nadzornog odbora Hrabrog telefona, kojim je predsjedala u tom trenutku ravnateljica Buljan Flander, a bila je riječ o slučaju zataškavanja silovanja djece unutar jedne zagrebačke osnovne škole”, rekla je Jindra.


Malenica: Neshvatljiva sudska odluka, ali i oporbene imputacije

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je da mu je neshvatljivo postupanje suca koji je novinarki zabranio da piše tekstove o ravnateljici Poliklinike, a odbacio je imputacije određenih oporbenih političara da je to udar na slobodu medija. Rekao je da mu je kao ministru nezahvalno komentirati taj slučaj s obzirom na to da se radi o sudskoj odluci na koju postoji mogućnost žalbe, ali mu je osobno neshvatljivo postupanje samog suca u konkretnom predmetu. Objasnio je da Zakon o medijima propisuje određene alate kako se može utjecati na određene medijske članke, bilo putem demantija, nekog drugog alata ili u krajnjoj liniji nekog drugog postupka.


“Ovršni zakon i institut privremene mjere ne znam za što je korišten u ovoj situaciji”, kazao je Malenica, komentirajući sudsku odluku kojom je novinarki Jeleni Jindri zabranjeno da na portalu H-Alter objavljuje tekstove o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordani Buljan Flander.


No, Malenica je ustvrdio da su mu isto tako neshvatljive imputacije određenih oporbenih političara da je to udar na slobodu medija.


“Ova Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem jasno daje podršku slobodi medija”, rekao je Malenica, dodavši da ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predstavlja Zakon o elektroničkim medijima kojim su poduzete određene radnje i za takozvane Slapp tužbe.


Na pitanje zar nije udar na slobodu medija i medijsko izvještavanje ako sud zabranjuje objavu teksta na portalu, ministar je odgovorio kako vjeruje da postoje instrumenti u okviru Ovršnog zakona da o tome odluči neki drugi sud.


Sudac zagrebačkog Općinskog građanskog suda Andrija Krivak u utorak je, podsjetimo, odredio privremenu mjeru zabrane objavljivanja sadržaja u kojima se iznose informacije koje se odnose na dostojanstvo, profesionalni rad i profesionalna dostignuća predlagatelja osiguranja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i njezine ravnateljice Gordane Buljan Flander radi osiguranja nenovčane tražbine Poliklinike i ravnateljice.

Komentirala je i izjavu ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, koja je kazala kako joj je odluka suda neshvatljiva i neprihvatljiva.


“Nisam čula za izjavu ministrice, no, s obzirom da je i ministrica medija drago mi je da se ne slaže s privremenom sudskom mjerom”, kazala je Jindra.


Također je izrazila zadovoljstvo odlukom gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da smijeni  Upravno vijeće Poliklinike.


“Sretna sam zbog tog poteza, međutim, mislim da je to puno važnije zbog žrtava, roditelja koji se smatraju žrtvama primjene otuđenja od roditelja, neznanstvene metode koju ne priznaje Svjetska zdravstvena organizacija, da se revidiraju sve sudske presude u kojima se spominje nasilje nad djecom, a koje su donesene temeljem mišljenja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba”, naglasila je Jindra.


Rekla je i kako bi bilo najvažnije evaluirati stručne radove u Poliklinici od 2006., od kada se, prema njezinim podacima, ondje ispisuju nalazi otuđenja od roditelja.


Smatra da su ona i glavni urednik H-Altera Toni Gabrić napravili svoj dio posla, ali da neće stati s aktivnostima.


“S obzirom na to da je sve krenulo od žrtava, mislim da je važno da se i dalje bavimo nekim aktivnostima, koje trebamo dogovoriti, kako bi nemoćni ljudi – nad kojima su Poliklinika i Gordana Buljan Flander imali moć – dobili svoja ljudska prava, a to su prava na roditeljstvo, ukoliko, naravno, nisu nasilnici ili zlostavljači”, zaključila je Jindra.