Paul Lendvai

Austrijski pisac oprao Milanovića, pa se sjetio Tuđmana i Kolinde: “Hrvati stvarno nemaju sreće…”

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto Davor Kovačević, Sanjin Strukic/PIXSELL

Paul Lendvai optužio je Milanovića da je baš kao i fašistički vođa Mussolini počeo političku karijeru kao ljevičar, a onda završio kao nacionalist.Austrijski list Der Standard objavio je komentar Paula Lendvaija, uglednog austrijskog pisca i kolumnista mađarskog porijekla.


Lendvai je kritizirao “nacionalističku i populističku” politiku Zorana Milanovića i optužio ga da je baš kao i fašistički vođa Mussolini počeo političku karijeru kao ljevičar, a onda završio kao nacionalist, prenosi tportal.


A lijepo je počelo s Plenkovićem


Paul Lendvai, poznati austrijski kolumnist, u tekstu za dnevni list Der Standard kritizirao je predsjednika Zorana Milanovića i nazvao ga ‘”neobuzdanim nacionalističkim populistom” koji po svom političkom putu na kojem je naglo skrenuo s lijeva na desno podsjeća na fašističkog vođu Benita Mussolinija, ali i na prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.
U svom tekstu Lendvai ističe kako se Hrvatska počela ponašati kultivirano na europski način do trenutka kad je Milanović postao predsjednik.


“Hrvatska se pod vodstvom konzervativnog premijera Andreja Plenkovića od 2016. godine ponašala kao jedna od konstruktivnijih članica Europske unije.


Baš zato je jako iznenadila činjenica da uz Mađarsku i Tursku ova država nije pokazala jednoglasnu potporu Ukrajini u ruskoj invaziji, što je pitanje od velike važnosti za budućnost europske demokracije”, piše Lendvai.


Zalutali Milanović i apsurdne ucjene


Predsjednika Zorana Milanovića nazvao je zalutalim političarom i bivšim socijaldemokratom, kojega ne smijemo zamijeniti s autoritarnim i jakim političarima poput mađarskog Viktora Orbana ili turskog Recepa Erdogana.


Milanovićeve ucjene Finske i Švedske pri ulasku u NATO naziva apsurdnim.


Iz Lendvaieve perspektive zapadni mediji dočekali su izbor socijaldemokratskog predsjednika u Hrvatskoj kao odbacivanje nacionalističke politike, čiji je simbol bila bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.


To je, kako kaže, bila loša procjena.


Putem Mussolinija i Tuđmana


“Potječe iz komunističke obitelji, a sad se isprofilirao u neobuzdanog nacionalističkog populista”, izričito će Lendvai.


Usporedio je Milanovića s Mussolinijem jer kako kaže, i on je kao fašistički vođa krenuo s krajnje ljevice. Sličnim putem je, dodaje, (s)krenuo i bivši predsjednik Franjo Tuđman.


“Hrvatska jednostavno nema sreće sa svojim predsjednicima, otrov nacionalizma je prejak”, ističe Lendvai.


“Najnoviji ispad ovog državnog čelnika samo je još jedan antiamerički, proruski i nacionalistički neuspjeh”, piše Lendvai.


Pritom se referira na blokadu Finske i Švedske pri ulasku u NATO, ističući da to nije bio potez protiv Finske i Švedske, nego isključivo za Hrvatsku.


Zbirku Milanovićevih “uznemirujućih” izjava o Ukrajini predstavila je njihova dopisnica s Balkana, Adelheid Wölfl, prenosi tportal.