Andrej Nesterenko

Novi ruski veleposlanik: “Čini mi se da su Hrvati vrlo ponosni i neovisni. Milanović je ostavio snažan dojam “

Hina

Ruski veleposlanik Andrej Nesterenko / Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Ruski veleposlanik Andrej Nesterenko / Photo: Marko Prpic/PIXSELL

"Došao sam u Hrvatsku s najboljim i najiskrenijim namjerama, da bi radio na razvijanju odnosa naših dviju zemalja", poručio je nasljednik Anvara AzimovaRuski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov će 27. listopada posjetiti Hrvatsku i susresti se s političkim vrhom, potvrdio je u srijedu novi ruski veleposlanik Andrej Nesterenko, na dan kad je predao svoje vjerodajnice.


“Ministar Sergej Lavrov će se 27. listopada susresti s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem”, rekao je u razgovoru za HRT Nesterenko, novi ruski veleposlanik u Hrvatskoj.


Nije isključio da će na tim susretima tema biti i posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Hrvatskoj 2021. godine.
Nesterenko je u srijedu predao vjerodajnice predsjedniku Milanoviću koji je na njega “ostavio vrlo snažan dojam”.


“Čini se da ima vrlo široko znanje iz mnogih područja. Moj dojam je da je predsjednik vrlo zainteresiran za to da se hrvatski interesi posvuda i u svemu štite”, kazao je taj karijerni diplomat koji je ranije bio veleposlanik u Crnoj Gori te glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova


“Došao sam u Hrvatsku s najboljim i najiskrenijim namjerama, da bi radio na razvijanju odnosa naših dviju zemalja”, poručio je.


Nesterenko je rekao kako je s Milanovićem dotaknuo pitanje mogućih isporuka energenata iz SAD-a, ocijenivši da hrvatsko čelništvo “na tom području vodi višestruku politiku i nastoji uzeti u obzir sve ponude, što je potpuno razumljivo”.


Komentirajući posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea Hrvatskoj početkom mjeseca ruski veleposlanik rekao je da se njegov američki kolega “pokušao usidriti kod vas u jugoistočnoj Europi, no da na kraju nije vidio nikakvo sidro”.


“Budu li vam dolazili diplomati stranih zemalja i bacali kod vas sidra, mislim da će to pokazivati nedostatak poštovanja”, kazao je Nesterenko i dodao da je njegov dojam da su Hrvati “vrlo ponosan”, “neovisan i suveren” narod.


“Vi sami određujete okvire svoje vanjske politike i sami možete ocjenjivati postupke gostiju iz inozemstva”, zaključio je.


Nesterenko, rođen 1955. u obitelji sovjetskog diplomata, na funkciji veleposlanika zamijenio je Anvara Azimova.