Uzvraća udarac

Aleksander Čeferin nazvao Agnellija lažljivcem, a onda se osvrnuo na mogućnost izbacivanja Real Madrida iz Lige prvaka

Portal Novi list

Aleksander Čeferin/Foto REUTERS

Aleksander Čeferin/Foto REUTERS

Vrata UEFA-e su svima otvorena, ali će istodobno svi morati trpjeti posljedice svojih postupaka - rekao je čelnik UEFA-eRIJEKA Aleksander Čeferin dao je opširan intervju za slovenski 24ur. Predsjednik UEFA-e osvrnuo se na propali projekt Superlige, a posebno na svojeg bivšeg prijatelja i predsjednika Juventusa Andreu Agnellija.


– Jesam li previše naivan prema Agnellijevim obećanjima? Možda sam bio naivan, ali uvijek kažem da je bolje biti naivan nego lažljivac. U subotu su me zvali iz pet od 12 klubova koji su se pojavili u projektu Superlige, rekli su mi da će potpisati ugovore. Nazvao sam Agnellija i on je rekao da to nije istina, da je to “sranje”, da je sve to izmišljeno… Rekao mi je možemo izaći s zajedničkom izjavom i da pripremimo nacrt izjave. Kada smo to obavili rekao je da bi izjavu malo promijenio i nakon toga se više nije javljao na telefon – kazao je Čeferin pa nastavio o Superligi:


– Po mojem mišljenju nikada nije postojala Superliga. Bio je to pokušaj uspostavljanja fantomske lige bogatih koja nije slijedila nijedan sustav, koji ne bi uzimao u obzir nogometnu piramidu, svoju tradiciju i kulturu. Svi su nas podcijenili. Tipično je za ljude koji su uglavnom okruženi onima koji klimnu glavom i kaže im da budu najbolji, najljepši i najpametniji. Vjerojatno su me podcijenili i cijelu situaciju, to me iznenađuje.
Čelnik UEFA-e kaže da je razgovarao s čelnicima Rome i Marseilla, također Amerikancima…


– U pitanju su  američki milijarderi. Javno su izjavili da nikada neće ući u takvo prvenstvo jer poštuju navijače i tradiciju svog kluba. Zato je nepravedno reći da su svi američki vlasnici isti. Kazne za pobunjenike? Ne kažem da nećemo razgovarati, ali mislim da ćemo morati procijeniti kakva je situacija za određeni klub. Prvo morate pokazati malo iskrenosti da biste mogli očekivati ​​dijalog s druge strane. Ako bilo koji klub želi igrati u našim natjecanjima morat će nam se približiti. Svakako ćemo uzeti u obzir činjenicu da su engleski klubovi priznali da su pogriješili. Isključenje Reala iz Lige prvaka? Postoji relativno mala vjerojatnost za to, riskiramo da će nam nosioci TV prava poslati zahtjev za odštetu ako se polufinale ne igra. Ali, budućnost će u tom smjeru biti malo drugačija. Vrata UEFA-e su svima otvorena, ali će istodobno svi morati trpjeti posljedice svojih postupaka – rekao je Čeferin.