Otvoreno pismo

Nakon splitskog Vladu RH prozvala i predsjednica Riječkog sportskog saveza: “Diskriminirate sport!”

Portal Novi list

Dorotea Pešić Bukovac/Foto Arhiva NL

Dorotea Pešić Bukovac/Foto Arhiva NL

Odluka o mogućnosti rada samo sa starijim uzrastima potpuno nelogična i diskriminatorska - napisala je Dorotea Pešić Bukovac u svojem pismu



RIJEKA Nakon Splitskog sportskog Saveza otvorenim pismom na najnovije epidemiološke mjere vezane uz sport i sportska natjecanja osvrnula se i Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza.


Pismo naslovljeno Ministarstvu turizma i sporta, Nacionalnom stožeru CZ, Nacionalnom vijeću za sport, HOO-u i Stožeru civilne zaštite PGŽ prenosimo u cijelosti:


“Poštovani,




Temeljem donesenih odluka Vlade RH i Nacionalnog stožera civilne zaštite koje se odnose na sport, osjećamo se dužni reagirati u svrhu interesa naših sportaša, sportskih klubova i naših građana. Naši upiti temeljeni su na zakonskim odredbama koje definiraju položaj sporta u našoj državi a koje su novim Odlukama izazvale u sumnju ispravnost i njihovu logičnost. Naime članovi naše sportske zajednice i naši građani zbunjeni su načinom kojim se u Odluci sport doslovno diskriminira. Sportaši i sportske udruge mogu biti za primjer i uzor drugima u poštivanju mjera i preporuka Stožera CZ.


Treninzi i natjecanja su se održavala gotovo savršeno sa velikim brojem učesnika i često smo javno pohvaljivani kao primjer rada u uvjetima izazvanim krizom COVID-a. Svjesni smo da je kriza utjecala promijenivši nam uobičajeni način života ali sportaši su se i na to odlično prilagodili. To ne treba čuditi jer su sportaši po svojoj prirodi naučeni na disciplinu i rada u otežanim uvjetima.


Primjeri Vaše Odluke kao što su mjere u kojima su naši najmlađi sportaši, djeca, tretirani tijekom
boravka u školi gdje su neprekidno zajedno, a da bi im se nakon nastave potpuno zabranilo bavljenje sportom, diskriminira sport te negativno utječe na razvoj i zdravlje djece. Smatramo također neupitnim i znanstveno dokazanim važnosti tjelesne aktivnosti u brojnim aspektima pa svakako i razvoju imuniteta. Tome u prilog je i dokazana činjenica da su mlađe generacije izrazito manje podložne posljedicama bolesti COVID-19. Stoga je Odluka o mogućnosti rada samo sa starijim uzrastima potpuno nelogična i diskriminatorska.


Treba li napomenuti usporedbu gužvi u jučerašnjim shopping centrima i njihovom opravdanim
ponašanjem u odnosu na sportaše koji se zbog želje i poštivanja propisanih mjera ni ne presvlače u klubovima, a sve u cilju održavanja svoje sportske aktivnosti.


Stoga Vas na kraju molimo za preispitivanje navedenih mjera u cilju interesa sporta i zdravlja naših sportaša te stvaranje povjerenja kod naših građana koje je definitivno narušeno ovakvim nelogičnim i ishitrenim Odlukama”, stoji u pismu kojega je potpisala Dorotea Pešić Bukovac