ATP Madrid

KONAČNO POBJEDA Marin Čilić spasio četiri meč-lopte za prekid negativnog niza

Hina

Marin Čilić/Foto REUTERS

Marin Čilić/Foto REUTERS

Posljednju pobjedu prije ove Čilić je ostvario još 10. ožujka u 2. kolu Indian Wellsa protiv Dušana Lajovića.MADRID Hrvatski tenisač Marin Čilić plasirao se u 2. kolo ATP turnira iz serije »masters 1000« u Madridu svladavši u 1. kolu Slovaka Martina Kližana sa 6-4, 2-6, 7-6 (0) nakon dva sata i 48 minuta igre.


Čilić je do pobjede protiv Kližana, svoje prve nakon gotovo dva mjeseca, stigao spasivši četiri meč-lopte Slovaka u 12. igri trećeg seta.


Čilić je u prvom setu konstantno prijetio oduzimanjem servisa Kližanu, no u tome je uspio tek u sedmoj igri iskoristivši svoju ukupno petu »break-loptu« u dvoboju. Kolika se borba vodila u tim uvodnim gemovima dokazuje i podatak kako je tih prvih sedam gemova trajalo više od 40 minuta.
Naš je igrač uvjerljivo zadržao prednost do kraja prvog seta, a nakon što je u prvoj igri druge dionice još jednom oduzeo servis suparniku činilo se kako će ostvariti laganu pobjedu. No, kod rezultata 2-1 i 30-0 na svom početnom udarcu Čilić je odjednom počeo griješiti što je Kližan znao iskoristiti i sa šest uzastopnih gemova poravnati rezultat u dvoboju.


Prvu priliku za »break« u trećem setu imao je Čilić kod rezultata 2-2, ali tada je loše reagirao na servis Kližana za koji je smatrao da je završio u autu. Glavni sudac je pregledom traga odlučio kako je Slovakov servis bio ispravan i ta je prilika propuštena. A onda je uslijedila drama u 12. igri trećeg seta kada je Čilić servirao za odlazak u »tie-break«. Velikim promašajem forhendom ponudio je prvu meč-loptu Kližanu, no Slovak je uzvratio uslugu i u dugoj izmjeni poslao loptu u aut. Čilić je novom pogreškom forhendom ponudio drugu priliku Kližanu, no tu je anulirao odličnim napadom i pogođenim forhendom. Najbliži pobjedi Slovak je bio na trećoj meč-lopti kada je Čilićev drugi servis sliznuo po liniji, a Kližanov je retern završio na vrhu mreže. Na četvrtu meč-loptu Čilić je dobro odservirao, a zatim i izborio odlučujuću igru. Nakon propuštenih velikih prilika, Kližan u »tie-breaku« nije bio konkurentan te ga je Čilić osvojio sa 7-0 za prekid negativnog niza od četiri uzastopna poraza.


Posljednju pobjedu prije ove Čilić je ostvario još 10. ožujka u 2. kolu Indian Wellsa protiv Dušana Lajovića.


Bio je ovo četvrti međusobni susret Čilića i Kližana i četvrta pobjeda našeg igrača koji će u 2. kolu igrati protiv Nijemca Jan-Lennarda Struffa.