Skupe sličice

Znate li koliko košta popunjavanje Paninijevog kalendara za Svjetsko prvenstvo?

S.M.

Foto: YT Screenshot

Foto: YT Screenshot

Za ovogodišnje se izdanje treba prikupiti više od 670 sličica



Izašao je Paninijev kalendar za Svjetsko prvenstvo 2022., ali nogometni entuzijasti će za njegovo popunjavanje morati izdvojiti puno više no što misle.


Obožavatelji kalendara skupljaju sličice već više od pedeset godina, a prema autoru i stručnjaku za financije Kieranu Maguireu, za ovogodišnje se izdanje treba prikupiti više od 670 sličica koje stoje oko 1.039 kuna.


Maguire kaže da će obožavatelje to u stvarnosti stajati više od sedam tisuća kuna.




“Trenutno paket sličica stoji oko sedam kuna, a za prikupiti ih ima 670. To bi vas stajalo oko tisuću kuna ako ih sve skupite sami, ali ako ih ne zamijenite za one koje vam nedostaju, vjerojatno će vas stajati više od sedam tisuća kuna”, kazao je.


U razgovoru za Sky News, Maguire kaže da je osobno započeo sa skupljanjem sličica 1970. te da je nastavio s hobijem.


Objasnio je da cijene paketića s godinama rastu te da za sada nema naznaka da će se cijene sniziti.


“Srećom, postoji mnoštvo online stranica na kojima možete mijenjati sličice da smanjite troškove”, dodaje.


Prema kalkulacijama profesora Paula Harpera, matematičara sa Svaučilišta Cardiff, prosječni trošak za popunjavanje albuma iz 2018. iznosio je oko šest i pol tisuća kuna.


Inače, ovaj je matematičar 2018. godine objavio da morate kupiti otprilike 4.832 sličica da biste imali šansu dobiti svih 670 sličica koje čine album “Russia 2018”.


Dakle, uzimajući u obzir da svaki paketić ima pet sličica, računica pokazuje da je potrebno 967 paketića da se dobije 4.832 sličica za koje formula predviđa da su potrebne za popunjavanje Panini albuma.


Kaže da bi iznimno sretni kolekcionari koji nikada ne dobiju duplikate u paketićima koje kupuju, trebali 137 paketa sličica da popune cijeli album što bi ih stajalo manje od tisuću kuna.