Francuz naslijedio Messija

ZLATNA LOPTA Karim Benzema najbolji nogometaš svijeta, Luka Modrić na devetom mjestu

Hina

Karim Benzema/Foto REUTERS

Karim Benzema/Foto REUTERS

Benzema je bio najbolji igrač Reala prošle sezone te ga je sjajnim igrama i pogocima vodio do osvajanja novog naslova pobjednika Lige prvaka. Ukupno je postigao 50 pogodaka u sezoni od čega 15 u Ligi prvaka



PARIZ Karim Benzema, napadač madridskog Reala i francuski nogometni reprezentativac, osvajač je Zlatne lopte, koju France Football dodjeljuje najboljem svjetskom nogometašu.


Benzema je bio najbolji igrač Reala prošle sezone te ga je sjajnim igrama i pogocima vodio do osvajanja novog naslova pobjednika Lige prvaka. Ukupno je postigao 50 pogodaka u sezoni od čega 15 u Ligi prvaka.


Po prvi puta u karijeri 34-godišnji Benzema je osvojio ovu nagradu, a naslijedio je na tronu Lionela Messija koji je prošle godine bio osvajač Zlatne lopte, rekordni sedmi put u karijeri. Zlatnu loptu je primio iz ruku legendarnog francuskog igrača i svog nekadašnjeg trenera u Realu Zinedinea Zidanea.




U najužoj konkurenciji Benzema je pobijedio Roberta Lewandowskog, Kevina de Bruynea i Sadia Manea.


Luka Modrić, najbolji hrvatski nogometaš i član madridskog Reala, opet je bio vrlo visoko u ovom izboru te je završio kao deveti. Modrić je Zlatnu loptu osvojio 2018. godine.


Nagradu za najboljeg mladog nogometaša dobio je španjolski vezni igrač Gavi iz Barcelone. U toj je konkurenciji drugo mjesto osvojio Francuz Eduardo Camavinga iz madridskog Reala, a treće igrač Bayerna Jamal Musiala. Šesto mjesto je, pak, zauzeo hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol.


Poljak Robert Lewandowski, od ove sezone napadač Barcelone, dobio je nagradu Gerd Mueller, namijenjenu najboljem strijelcu, dok je za najboljeg vratara proglašen Belgijac Thibaut Courtois, inače član Reala. Najboljim je klubom proglašen Manchester City.


Nagradu za humanitarni doprinos u nogometu, koja se ove godine dijelili po prvi puta, osvojio je Sadio Mane, senegalski reprezentativac i član Bayerna.


Španjolska nogometašica i igračica Barcelone Alexia Putellas izabrana je za najbolju svjetsku nogometašicu, drugi put u nizu.