Filmska večer

ŽIVOT JE LIJEP U Kraljevici održana premijera dokumentarnog filma s heroinom Milkom u glavnoj ulozi

Igor Duvnjak

Milka Milinković/Foto M. GRACIN

Milka Milinković/Foto M. GRACIN

Na premijeri uz režisera Damira Konestru, producenta i scenarista Vladimira Vujnovića, kraljevičkog gradonačelnika Dalibora Čandrlića bio je još niz uglednika koji su se oglašavali toplim aplauzima tijekom ugodnog večernjeg druženja



RIJEKA »Život je lijep – Milka Milinković«, dokumentarni film režisera Damira Konestre, producenta i scenarista Vladimira Vujnovića (scenarij je napisan po knjizi »Jutarnje kave s Milkom«), djelo nastalo u produkciji »Artpublica« i »Klape«, pojavio se sinoć pred gledateljima na svečanoj premijeri održanoj u dvorani Nacionalnog centra tehničke kulture u Kraljevici.


Osam paraolimpijskih odličja

Milka Milinković (Sanski Most, 7. travnja 1955. – Rijeka, 11. lipnja 2017.) je jedina je osoba na svijetu koja je deset puta nastupila na Paraolimpijskim igrama. Nositeljica je osam paraolimpijskih medalja te osvajačica prve paraolimpijske medalje u hrvatskoj povijesti, bronce iz Barcelone 1992. godine. Najveći uspjeh bio joj je osvojeno zlato na Paraolimpijadi u Seulu, kada je postavila novi paraolimpijski i svjetski rekord u bacanju kugle – 6,05 metara. Jedna je od osnivačica ŠDP-a Frankopan iz Kraljevice, a bila je predsjednica Sportskog saveza osoba s invaliditetom Rijeka.

Film je premijerno prikazan u Milkinu gradu, u kojem je ona provela najveći dio života i u koji je došla još kao djevojčica nakon što je doživjela nesreću u Bosni. Milka je u Kraljevici ostavila neizbrisiv, nezaboravan pečet, odlazeći iz nje na najveća svjetska natjecanja i i vraćajući se ovjenčana uspjesima i medaljama.




Osim Konestre i Vujnovića, gledateljima, kojih je bio ograničen broj zbog mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, uoči prikazivanja filma, obratili su se još gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić (nazočna je bila i dogradonačelnica Paula Vučković), Miljenko Mišljenović, predsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom Rijeke, Luka Dobrović, tajnik Saveza sportova osoba s invaliditetom Županije primorsko-goranske. Govorio je i proslavljeni košarkaš Aramis Naglić, u čijem je društvu bio i boksački šampion Mario Šivolija.


Duša


– Milka je bila divna žena. Meni je ona bila najdraža sportašica. Pisao sam scenarij za film, ali nije mi bilo teško jer je ona bila žena koja je svojim životom scenarij – rekao je Vladimir Vujnović, svojevremeno jedan od najboljih svjetskih rukometnih sudaca, kojem je zadrhtao glas. – Ona je bila heroina, ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda jer je deset puta nastupila na Olimpijskim igrama. Jedna i jedinstvena, duša od čovjeka, a zvijezda. Život mi se promijenio kada sam je upoznao, ne stidim se reći da je volim.


Vladimir Vujnović, Dalibor Čandrlić, Miljenko Mišljenović, Luka Dobrović i Damir Konestra/Foto M. GRACIN

Vladimir Vujnović, Dalibor Čandrlić, Miljenko Mišljenović, Luka Dobrović i Damir Konestra/Foto M. GRACIN


– Milka je imala ljubavi prema sportu više od mnogih drugih – rekao je Dalibor Čandrlić. – U današnjem svijetu pohlepe i materijalizma, ovaj film treba poslati poruku mladima, osvojila je 232 razne medalje, mnogo puta proputovala zemaljsku kuglu. Odlazila je i vraćala se vesela, s medaljama. Ovom gradu nedostaje Milka Milinković.


– Bila je velika osoba i sportašica koja nam nedostaje – rekao je Miljenko Mišljenović. – Prilikom Olimpijskih igara u Londonu engleski ambasador je rekao: »Hrvatska ima što Engleska nema, ima Milku Milinović«.


– Milka je bila vrhunski čovjek i sportaš zbog koje je bilo lako snimiti film – poručio je režiser Damir Konestra. – Ona je primjer svima koji inače misle da im je teško u životu. Žao mi je što ovaj film nismo snimili dok je Milka bila živa.


Primjer


– Mika Milinković je bila posebna osoba, sportaš, treba biti primjer svima – poručio je Aramis Naglić. – Nadahnula me, kao i Zdravko Ćiro Kovačić, to su osobe iz sporta koje sam upoznao i koje su na mene ostavile poseban dojam.


Topao pljesak uoči premijere te nakon prikazivanja bio je najbolji komentar o ovom filmu i o Milki Milinković, osobi za pamćenje koja čovjeka ne može ostaviti ravnodušnim.


Film i knjiga će onima koji nisu imali čast i zadovoljstvo upoznati tu nježnu, veselu i divnu dušu te veliku sportašicu, pružiti neko svjedočanstvo o njoj i legendu o Milki prenosit će na nova pokoljenja.


Film će biti prikazan u subotu u 21.30 sati na Kanalu Ri, a nastupit će na festivalu filmova o osobama s invaliditetom »Uhvati ritam«, koji se održava u desetak zemalja, bit će prikazan u Rijeci, Novom Sadu, Skoplju…
Delegacija Grada Kraljevice i filma je uoči premijere posjetila njezino posljednje počivalište Milke Milinković, zapaljene su svijeće i položene ruže.