Rukomet

Zamet sve dalje od Lige za prvaka: “Ne bacamo koplje u trnje”

Igor Duvnjak

BODOVA MANJE OD PLANA – Renato Sulić, Valter Matošević i Tin Tomljanović/Foto D. ŠKOMRLJ

BODOVA MANJE OD PLANA – Renato Sulić, Valter Matošević i Tin Tomljanović/Foto D. ŠKOMRLJ

Definitivno je da smo u deficitu s bodovima koji su bili planirani, ali ostalo je još jako puno utakmica. Ne bih kazao da smo ispali iz svih kombinacija – kaže predsjednik Zameta



RIJEKA Rukometaši Zameta jesenas voze neugodan slalom između sveprisutnih problema s koronavuirusom, samoizolacije i udovoljavanjima zahtjevima kalendara premijerligaškog natjecanja i pritom zasad »ruše štapove«, posao im baš i ne ide od ruke te je momčad trenera Valtera Matoševića u prvih pet kola doživjela čak četiri poraza.


Ovaj posljednji u nizu stigao je s favoritom Dubravom u Zagrebu na koji su Zamećani otputovali nakon duže prisilne pauze, svakako neadekvatno pripremljeni za tako tešku utakmicu.


– Start je ispod očekivanja iako nam raspored nije išao na ruku. Recimo, doma smo imali Goricu, koja je jedna od najjačih ekipa, sada Dubravu vani. Uz to smo na ovo gostovanje išli s brzopoteznim pripremama – kaže predsjednik Zameta Vedran Devčić nakon što se momčad morala »vatrogasno« spremati za odlazak Dubravi.




– Raspored je bio relativno težak, to nije sporno, ali ono što brine više od svega toga jest da zaista ne izgledamo dobro. Nismo izgledali dobro niti prije ove stanke i samoizolacije. Bilo je tu četrnaest dana netreniranja, vidi se da je stanje katastrofalno, ali definitivno ekipa ne izgleda dobro. Zbog toga smo jako zabrinuti i morat ćemo vidjeti u nastavku u kojem smjeru to ide i što napraviti po tom pitanju. Dakle, očito nešto ne štima i svakako će nešto trebati odraditi.


Detekcija problema


Uprava svakako kao prvo misli porazgovarati s »neposrednim proizvođačima«, s momčadi, sve kako bi pronašla uzroke problema i zadovoljavajuća rješenja za ove trenutačne rezultatske teškoće.


– Kada sada kažem da nešto treba odraditi, onda pritom mislim na to da ćemo pitati i trenera u čemu je problem i što će se napraviti da se to promijeni. Isto će se pitati i igrače, vidjeti u čemu je stvar. Primjerice, ako je problem s nekim igračima, ako tu nema adekvatnog zalaganja, onda ćemo se tom igraču zahvaliti. Ako je problem u pristupu treninzima, onda će se taj pristup mijenjati.


Ako treba dovesti tri igrača da se ne ispadne iz lige, onda ćemo se trojici zahvaliti, a drugu trojicu ćemo dovesti. Nešto će se poduzeti u tom smislu, zasad ne mogu kazati ništa konkretnije.


Zamećani već sezonama najavljuju pohod na Ligu za prvaka, ali ostaju kratki za recimo samo bod ili gol, kao što je bilo prošle sezone. U tom smislu su iz kluba najave bile slične kao i ranije, sada se poslije četiri gola na dohvaćanje tog cilja može samo sumnjičavo zavrtjeti glavom.


– Definitivno je da smo u deficitu s tim nekakvim bodovima koji su bili planirani, ali ipak ima još jako puno utakmica, tako da ćemo još vidjeti. Da je priča suprotna, mogli bismo reći »to je to«, ali svakako ne bih kazao da smo ispali iz kombinacija, da smo ispali iz igre. Možda smo imali manje sreće od drugih kada je riječ o samoizolaciji te kada je riječ o ozljedama. Međutim, liga je dosta duga i treba vidjeti što će biti. Kada je riječ o tom cilju, svakako ne bacamo koplje u trnje.


Obnovljena momčad


Trener Valter Matošević se i uoči ove sezone mogao uvjeriti u dugogodišnju klupsku realnost, u činjenicu da »samo mijena stalna jest«, otišli su biti igrači prve sedmorke Veron Načinović i Patrik Martinović, otišao je i Sandro Samardžić, došao je Renato Sulić, isto tako braća Fabijan i Leon Ljevar iz Kozale te Liridon Zena i Matija Car iz Mornara–Crikvenice. Praktički treba »zidati od temelja«, uigravati bitno obnovljenu momčad.


– Mislim da je naš igrački kadar dovoljan i dostatan za ciljeve koje smo postavili. Imamo velike promjene, otišlo je puno bitnih igrača i puno ih je došlo te je činjenica da ova ekipa očito još nije uigrana, a ove pauze koje se događaju zbog samoizolacije još dodatno tomu doprinose. Sjetite se pritom da smo mi i inače hvatali nekakav zalet tamo od sedmog, osmog kola pa nadalje te bi nam onda na kraju uvijek nedostajao bod.


U ovih šest, sedam sezona koliko sam u klubu, ne sjećam se da smo dobro, sa serijom pobjeda, ušli u sezonu. Stoga držim da je ovo u konačnici Zamet i vjerujemo i nadamo se da ćemo uhvatiti neki zalet – poručio je predsjednik Zamećana.