OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU

Zabranili strancima dolazak na OI, ali stanovnici Tokija još uvijek nisu zadovoljni, žele novu odgodu Igara

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Istraživanje je pokazalo da 39,2% želi otkazivanje Igara, a 32,8% njihovu odgodu. Samo 24,5% ispitanika želi da se najveći svjetski sportski događaj odvija prema rasporedu.TOKIO Više od 70 posto anketiranih Japanaca traži otkazivanje ili novu odgodu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, pokazalo je istraživanje japanske agencije Kyodo News nešto više od 100 dana prije planiranog početka igara.


Istraživanje je pokazalo da 39,2% želi otkazivanje Igara, a 32,8% njihovu odgodu. Samo 24,5% ispitanika želi da se najveći svjetski sportski događaj odvija prema rasporedu.


Čak 92,6 posto anketiranih strahuje kako bi održavanje OI i POI moglo izazvati novi val pandemije koronavirusa, a oko 60 posto je nezadovoljno napredovanjem i distribucijom cijepljenja protiv virusa COVID-19. Do sada je samo 0,4 posto Japanaca potpuno cijepljeno.
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i japanski organizatori morali su zbog pandemije koronavirusa odgoditi Olimpijske igre u Tokiju 2020 za godinu dana, a uvodna svečanost Olimpijskih igara tako je zakazana za 23. srpnja.


Tokio je u ponedjeljak započeo jednomjesečno razdoblje strožih mjera kako bi se spriječila pojava četvrtog vala infekcija COVID-19. Nakon što je povišena razina upozorenja, guvernerka Tokija može odrediti kraće radno vrijeme barova i restorana, zajedno s kaznama za prekršitelje i naknadom za one koji to poštuju.


Pozvala je stanovnike da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna i da se pridržavaju društvene distance.