Očekivana ostavka

Vranković bez rezultata i rješenja: Na početku mandata nadao se medalji, a Hrvatsku je razbio praktički jedan Finac

Katarina Blažević

Stojko Vranković i Dino Rađa/Foto PIXSELL

Stojko Vranković i Dino Rađa/Foto PIXSELL

Očekivala se ostavka od strane Vrankovića nakon poraza od Finske još u srpnju u Rijeci, kada su hrvatski košarkaši ispali iz daljnje borbe za Svjetsko prvenstvo, ali očito je tek drugi poraz od Finaca u razmaku od dva mjeseca bio kap koja je prelila čašu...



RIJEKA »Čime bih bio zadovoljan za vrijeme mandata? Medaljom. I to, ako je moguće, najsjajnijom«, rekao je Stojko Vranković u studenom 2016. godine kada je na izvanrednoj sjednici Sabora Hrvatskog košarkaškog saveza izabran za novog predsjednika HKS-a. Od tada pa do danas ne da nismo osvojili medalju, već Hrvatska nije uspjela napraviti ništa više od osmine finala Europskog prvenstva.


Stoga je jučer, nakon što je izbornik Damir Mulaomerović najavio odlazak, Stojko Vranković podnio ostavku na mjesto predsjednika Saveza. Sasvim očekivano.


Reprezentacija je još jednom zaustavljena u osmini finala EP-a, i to od, na papiru, slabije Finske, koja je zapravo pobijedila zahvaljujući premoći jednog igrača – Laurija Markkanena. A očekivala se ostavka od strane Vrankovića nakon poraza od Finske još u srpnju u Rijeci, kada su hrvatski košarkaši ispali iz daljnje borbe za Svjetsko prvenstvo, ali očito je tek drugi poraz od Finaca u razmaku od dva mjeseca bio kap koja je prelila čašu. Prije dva je mjeseca HKS je tek napravio kozmetičku promjenu ukidanjem Stručnog savjeta na čelu s Dinom Rađom.


Odgovornost




Kako je Vranković naveo u priopćenju, on trenutno ne nalazi rješenje koje bi poboljšalo situaciju u hrvatskoj košarci…


– Nakon posljednje utakmice Hrvatske na ovogodišnjem Europskom prvenstvu odlučio sam dati ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza, čime na sebe preuzimam odgovornost ispred HKS-a. Žao mi je zbog navijača koji pružaju bezrezervnu podršku reprezentaciji, no u ovom trenutku ne nalazim rješenje koje bi unaprijedilo nastalu situaciju. Konačno, želim zahvaliti svim igračima na odazivu u reprezentaciju i trudu koji su uložili, jednako kao i stručnom stožeru i medicinskom timu, a zahvaljujem i svim djelatnicima HKS-a koji su mi pružali potporu u posljednjih šest godina – poručio je Stojko Vranković u priopćenju.


Hrvatska je u Vrankovićevu mandatu odigrala dva EuroBasketa, oba puta je ispala u osmini finala, a uz to je i dva puta neuspješno završavala kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Te 2016. godine izabran je kao jedini kandidat, a tada je naslijedio Ivana Šukera, koji je u dva navrata vodio Savez, dok su još predsjednici HKS-a od njegova osnivanja bili i Anton Kovačev, Boris Lalić, Marijan Hanžeković, Damir Skansi te Danko Radić. Vranković je ponovo i 2019. godine jednoglasno izabran.


Kapetan


– Ne mogu reći da mi nije proradio adrenalin kad sam izabran. U svakom slučaju, biti igrač, kapetan reprezentacije i sada predsjednik – to je jedna velika čast za mene, ali i velika obaveza. Ciljevi su ojačati prvu ligu, raditi na tome iz godine u godinu, ulagati u mlade, educirati trenere, svesti drugu ligu na jedinstvenu, zatim oformiti hrvatsko kadetsko prvenstvo… Cilj je i dalje nastaviti dobru suradnju s FIBA-om i ABA ligom – rekao je Vranković prije gotovo šest godina.


I njegovi tadašnji planovi jačanja Prve (Premijer) lige te ulaganja u mlade su neuspješno prošli. Hrvatska je, na primjer, ovoga ljeta u kadetskoj (U-16) konkurenciji ispala u B diviziju nakon 14. mjesta na EP-u, juniori su osvojili 13. mjesto, dok su, pak, mlađi seniori (U-20) europsku smotru završili na 7. poziciji. A koliko je Premijer liga »ojačala« dovoljno govore rezultati hrvatskih klubova u regionalnoj ABA ligi…